STIŽE NAM SNEG - RHMZ IZDAO NOVO UPOZORENJE: Najavljeno opasno vreme - za nekoliko sati će se sve promeniti (FOTO)

Autor:

Vesti

20.11.2022

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas oblačno mestimično sa kišom, dok se više padavina očekuje u centralnim, južnim i istočnim krajevima naše zemlјe.

STIŽE NAM SNEG - RHMZ IZDAO NOVO UPOZORENJE: Najavljeno opasno vreme - za nekoliko sati će se sve promeniti (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Sneg, snežni pokrivač

Obilne padavine koje su pogodile region ali i Srbiju izazvale su izlivanje reka i poplave u Prijepolju i Novom Pazaru, a Republički hidrometeorološki zavod najavio je nove pljuskove.

- Danas oblačno mestimično sa kišom, dok se više padavina očekuje u centralnim, južnim i istočnim krajevima naše zemlјe gde se lokalno očekuje i više od 30 mm za 12h - stoji u novom upozorenju RHMZ.

Foto: RHMZ / PRINTSCREEN

RHMZ upozorenje

Vodostaji u porastu

- Na Dunavu vodostaji se nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Limu kod Prijepolјa vodostaji će u narednih 12 sati biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava, a na Ibru kod Raške sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata - stoji u upozorenju RHMZ.

Republika

Foto: RHMZ / PRINTSCREEN

RHMZ vremenska prognoza

Kada stiže sneg?

- U noći između nedelje i ponedeljka kiša će preći u sneg u brdsko-planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije uz lokalno stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 10 cm na većim visinama. Maksimalne temperature u većini mesta od 6 do 11 stepeni Celzijusa, a na jugu i istoku Srbije i do 17 stepeni Celzijusa.

U utorak i sredu duvaće jaka i olujna košava, na jugu Banata i sa udarima orkanske jačine, a u oblasti Dinarskih planina jak jugozapadni vetar uz kratkotrajnu kišu. Od četvrtka promenljivo oblačno sa više sunčanih intervala i suvo - navodi se na sajtu RHMZ.

Upaljen meteo-alarm

Zbog obilnih padavina u Srbiji je upaljen narandžasti i žuti meteo alarm. Narandžasto upozorenje na snazi je u Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji, dok je u ostalim delovima naše države na snazi žuto upozorenje.

Republika

Foto: RHMZ / PRINTSCREEN

RHMZ meteoalarm

Narandžasti meteo alarm znači da vreme može biti opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi se na sajtu RHMZ.

Žuti meteo alarm, koji je na snazi u većem delu Srbije znači da vreme može biti potencijalno opasno.

- Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading