ZBOG ČEGA SPERMU UVOZIMO IZ INOSTRANSTVA: Reproduktivne ćelije nam stižu iz Španije

Autor:

Vesti

12.11.2022

18:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene do 45. godine koje nemaju partnera, a žele da se ostvare kao majke, od 10. decembra moći će da obave vantelesnu oplodnju (VTO) sa doniranim reproduktivnim ćelijama uvezenim iz inostranstva.

ZBOG ČEGA SPERMU UVOZIMO IZ INOSTRANSTVA: Reproduktivne ćelije nam stižu iz Španije

Foto: Shutterstock

Vantelesna oplodnja

Žene iz Srbije koje nemaju partnera, a žele da imaju potomstvo do sada su morale da odlaze u inostranstvo, kako bi tamo obavile proceš veštačke oplodnje, a za ovaj postupak morale su da izdvoje između 6.000 i 8.000 evra, neretko i mnogo više, a od 10. decembra to će moći da učine i u Srbiji. 

Iako banka sperme u Srbiji postoji još od 2019. godine zainteresovanih donora nije bilo uopšte, pa je država morala da reaguje, te je Ministarstvo zdravlja pre nekoliko meseci našlo rešenje, kada je početkom avgusta potpisan ugovor sa bankom iz Španije.

Istovremeno vođeni su razgovori i sa još jednom bankom iz Španije, ali i iz Danske, prenosi Blic.

Razlog zašto nema zainteresovanih u našoj zemlji je po svemu sudeći izostanak novčane nadoknada za doniranje sperme, kao što je to slučaj u drugim zemljama, gde se to plaća od 250 do 450 evra, dok se za doniranje jajnih ćelija plaća od 800 do 1.500 evra po ciklusu.

KO ĆE MOĆI O TROŠKU DRŽAVE NA VTO

Pravo na ovaj postupak o trošku države imaće sve žene do 45 godina i to u sledećim situacijama: one koje imaju partnera ali ne mogu iz svojih jajnih ćelija da postanu majke; one koje imaju partera do 45 godina, ali čiji partner ne može da ima decu, tačnije ima dijagnozu azospermije; kao i žene do 45 godina koje nemaju partnera, a žele da se ostvare kao majke.

Foto: Shutterstock

 

Kako bi se olakšala procedura, preko e-Uprave biće pokrenuta aplikacija koja je uvezala sve institucije – od referentne banke, za sada imamo jednu referentnu banku u Kliničkom centru Srbije, a do kraja godine biće uvrštena i referentna banka u Narodnom frontu i sve privatne laboratorije koje ispunjavaju stručne kriterijume.

Podsetimo, od 2019. godine, žene bez partnera koje žele da postanu roditelji takođe mogu o trošku države da obave VTO, ali budući da nemaju partnera, one mogu biti uvoznici spermatozoida.

Takođe, Vlada Republike Srbije usvojila je na nedavnoj sednici izmenjenu Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2022. godinu, kojom će biti omogućena vantelesna oplodnja ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je bilo do sada, piše Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Darko

12.11.2022 19:20

Ženama koje nemaju partnera ne treba ovo dozvoliti jer je to diskriminacija muškaraca. Šta će država uraditi ako muškarac nema partnerku a hoće da ima dete? Vidim ja da će ova diskriminacija morati da završi na sudu.