NAKON 55 GODINA PONOVO PREKO RADAN PLANINE: Ostvarenje snova meštana

Autor:

Vesti

11.11.2022

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi put posle tačno 55 godina preko Radan planine je prošao autobus koji je dovezao fudbalere Radana iz Lebana u Kuršumliju na utakmicu sa Kosanicom.

NAKON 55 GODINA PONOVO PREKO RADAN PLANINE: Ostvarenje snova meštana

Foto: Topličke vesti

Pre samo nekoliko meseci, kada su krenuli radovi na putu preko Radan planine, probuđena je nada meštana da će se četiri opštine povezati i da će nakon više od pet decenija njime proći autobus, budući da je redovna autobuska linija Leskovac - Prolom banja, ukinuta još 1967. godine, zbog toga što su troškovi održavanja puta bili preskupi.

- Meštani se nadaju da će ponovo na ovom putu videti autobus, a oni koji žive u gradu da će lakše "trknuti" do sela da obiđu svoje, da deca kod bebe i dede provedu leto, da dođu na vikend ili čak da posade voćnjak da ih čeka kad se kao penzioneri vrate u selo. Pa ipak ovim će putem, svi se nadaju, ponajviše prolaziti turisti - ovom najavom, započeli su radovi na putu koji seče Radan planinu i kroz koji će uskoro krstariti veliki turistički autobusi.

Zahvaljujući državnom vrhu, koji je ovaj put svrstao u prioritete, izgradnja je počela u aprilu ove godine. Do sada su završeni svi pripremni radovi za asfaltiranje od Prolom Banje do Gajtanskih vrata, odnosno do asfaltnog puta koji vodi za Medveđu. U toku su radovi na deonici od Begovića groba, pored vodopada Ripovode, do sela Ivanje, prema Bojniku. Uskoro će biti asfaltirana deonica od Prolom Banje do Begovića groba, gde je i raskrsnica - pravo vodi put za Medveđu a levo za Bojnik.

- Put preko Radana spaja pet opština na jugu Srbije i doprineće razvoju dva okruga-Topličkog i Jablaničkog. Povezaće se turističke destinacije- Prolom, Lukovska, Kuršumlijska i Sijarinska banja, Caričin grad, Đavolja varoš, neolitsko naselje Pločnik, Nemanjine zadužbine u Kuršumliji… -kaže Dragan Simić, predsednik Upravnog odbora Turističkog klastera radanskog područja, prenose Topličke vesti.

Pojašnjava da se ovaj put spaja sa novim auto-putem Niš-Merdare kod Rudara a novim putem spojiće se i Kuršumlijska i Lukovska banja.

-Od auto-puta u selu Rudare, gde će biti petlja, radiće se put preko Ljuše do Kuršumlijske banje i dalje do Lukovske banje -kaže Simić.

Gde su dobri putevi tu dolaze i investitori. Saznajemo da mnogi već traže da kupe zemlju na Radanu a jedan kupac iz Kuršumlije je kupio šest hektara u blizini Begovića groba.

Izgradnji puta raduju se i malobrojni meštani koji žive u podradanskim selima.

Od mlađih koji žive i rade u gradovima čuli smo da će sada moći češće da obilaze svoje roditelje i dolaze na vikende i na odmor u svoja sela. Stariji meštani kažu da će uskoro imati više komšija. Svoj povratak u selo najavljuju i penzioneri jer će sada mnogo lakše otići u nabavku, do pijace, prodavnice ili ambulante.

Ipak, svi se nadaju da će ovim putem ponajviše prolaziti turisti. Zbog velikog broja atraktivnih turističkih destinacija i kulturno-istorijskih spomenika Radan će postati primamljiv za ekskurzije i turističke kružne ture pa će se razvijati i seoski turizam, prenose Topličke vesti.

Najviše se raduju najstariji meštani sela jer više neće biti sami.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading