ZAVRŠENE ANALIZE BRISEVA UZETIH IZ RESTORANA: Đaci iz Borče se otrovali na Zlatiboru - sada stigli rezultati pretraga

Autor:

Vesti

10.11.2022

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zavod za javno zdravlje Užice po prijavi uzeo je uzorke hrane, vode, radnih površina i escajga iz ugostiteljskog objekta na Zlatiboru.

ZAVRŠENE ANALIZE BRISEVA UZETIH IZ RESTORANA: Đaci iz Borče se otrovali na Zlatiboru - sada stigli rezultati pretraga

Foto: zavodue.org.rs

Zavod za javno zdravlje Užice

U ispitivanim uzorcima hrane koji su bili dostupni u objektu na Zlatiboru kome su deca iz Borče boravila u toku ekskurzije, nisu izolovani bakterijski agensi kao ni enterotoksini, kažu u Zavodu za javno zdravlje Užice.

- S obzirom da su deca dobila simptome u putu za Beograd i da su sva deca iz Beograda, epidemiološko istraživanje je sproveo Gradski zavod za javno zdravlje Beograd u saradnji sa ZZJZ Užice - kažu u ovom Zavod.

Zavod za javno zdravlje Užice po prijavi uzeo je uzorke hrane, vode, radnih površina i escajga iz ugostiteljskog objekta na Zlatiboru u kome su, kako se sumnja učenici osmog razreda otrovali hranom na trodnevnoj ekskurziji.

- Zavod za javno zdravlje Užice je dobio zahtev osnovne škole "Jovan Ristić" iz Borče koja je obavestila o sumnji na postojanje epidemije, nadležne Republicku sanitarnu inspekciju (RSI) i Republicku veterinarsku inspekciju (RVI) koja je obavila inspekcijski nadzor. Stručna ekipa ZZJZ Užice je obavila higijensko - epidemiološki nadzor i prema epidemiološkim indikacijama i nalogu RSI i RVI uzorkovala uzorke hrane, vode i briseve radnih površina. Analize su u toku - kazali su tada iz ove ustanove.

Da podsetimo, direktorka pomenute škole je uputila dopis nadležnom Zavodu za javno zdravlje sa zahtevom da se izvrši pregled hrane i prostorija gde su boravila deca na ekskurziji.

Trodnevno putovanje se završilo tako što je dvadesetoro učenika i jedan nastavnik dobio simptome trovanja na putu za Beograd. Decu su bila pod kontrolom lekara koji je putovao sa njima, a kada su stigli u Beograd, njih osmoro smešteno je na Institut za majku i dete.

Direktor te ustanove rekao je danas da će tokom dana verovatno svi biti otpušteni na kućno lečenje.

Sve je otkiveno kada je jedna od majki čije je dete bilo na ekskurziji za beogradske medije ispričala agoniju oko dvadesetak osmaka iz Borče koji su umesto provoda na maturskoj ekskurziji na Zlatiboru dobili trovanje hranom.

Kako priča majka otrovanog deteta, u pitanju je osnovna škola "Jovan Ristić" iz Borče iz koje su osmaci otišli na trodnevnu matursku ekskurziju na Zlatiboru.

Međutim, ubrzo se dugoočekivani izlet mnogima od maturanata pretvorio u pravi košmar, koji će svakako pamtiti, ali ne po dobrom.

- Kako su nam objasnili, deca su na Zlatiboru ručala u hotelu "Braća Sekulić". Zatim su krenuli prema Beogradu, to im je bio poslednji dan ekskurzije. Međutim, ubrzo potom deca su počela da dobijaju simptome slične trovanju, da bi se kasnije i ispostavilo da je to u pitanju. Deca su masovno počela da izlaze iz autobusa, povraćala su, padala u nesvest, krv im je išla iz nosa. Bilo je jako dramatično i haotično - objasnila je ova majka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading