TRAUMA ZA CEO ŽIVOT! ONO ŠTO JE PREŽIVELA DEVOJČICA JE RAVNO STRAHU OD SMRTI: Psiholog otkriva kakve će posledice imati zlostavljano dete iz Grocke! (FOTO/VIDEO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psiholog Snežana Repac je otkrila da su posledice zlostavljanja dece od strane najbližih "rane koje se nose" ceo život.

TRAUMA ZA CEO ŽIVOT! ONO ŠTO JE PREŽIVELA DEVOJČICA JE RAVNO STRAHU OD SMRTI: Psiholog otkriva kakve će posledice imati zlostavljano dete iz Grocke! (FOTO/VIDEO)

Foto: youtube.com/printsceen

Jeziva scena nasilja majke nad detetom zgrozila je građane naše zemlje, a i šire. Naime, isplivao je snimak kako majka brutalno prebija devojčicu staru 3 i po godine, sve vreme joj preteći.

Portal Republika.rs sada otkriva kakve posledice može imati ovo dete zbog preživljene traume, kao i sva ostala deca koja trpe fizičko zlostavljanje od strane roditelja.

Psiholog Snežana Repac je za Republiku otkrila da su posledice zlostavljanja dece od strane najbližih "rane koje se nose" ceo život.

- Zlostavljana devojčica iz Grocke, kao i sva deca koja pretrpe nasilje može imati katastrofalne posledice. Sa biološke strane, to je doživljavanje jedne visoke traume u kojoj se menjaju parametri metabolizma, krvni sudovi se šire i skupljaju, te se remeti srčana radnja. To je nešto što se utiskuje u organizam deteta kao traumatična emocija i stalno postoji strah u biću. Urezuje se mogućnost da će tako nešto da se ponovi - ističe gospođa Repac.

Govoreći o ovom konkretnom slučaju napominje da je devojčice iz Grocke mala i da ne može da obradi događaj, već da samo doživljava traumu ne znajući ni kako ni zašto.

- Majka treba da je osoba od poverenja, osoba koja treba da bude stabila oslonac i pojam zaštite. Te prvo što dete pomisli kada ga majka zlostavlja, a naročito u dobu kada ne racionalizuje dovoljno, je to da je ono krivo. Dete misli da je doprinelo tome da dobije jezive batine i da je problem u njima - naglašava psiholog.

Kako dodaje, pošto je majka do trenutka nasilja bila osoba od poverenja stvara se osećaj i egzistencionalne ugroženosti.

- Organizam ove devojčice doživljava potres kataklizmičnih razmera, što je ravno strahu od smrti. U najmanju ruku se boji da će biti ostavljena i to svojom krivicom i da nema života posle toga. Ono što je realno je da će devojčicu u životu pratiti strahovi i da će patiti od anksioznosti visokog stepena - kaže Repac, dodajući da će ovakva osoba teško biti samostalna, jer joj je narušeno samopouzdanje.

Foto: privatna arhiva, društvene mreže

Psiholog Snežana Repac o nasilju nad detetom

Psihološke posledice su daleko teže nego fizičke i sa tim se slaže psiholog Snežana Repac.

- Fizičke posledice su nešto što se da preboleti i nešto što se regeneriše. One su takve prirode da su kratkotrajne i rešiive. Pshičke posledice su trajne - naglašava Repac.

Ono što treba napomenuti, dete pamti emociju, a događaja će se parcijalno sećati, jer ne povezuje još uvek uzrok i posledicu.

- Naglašavam, zlostavljano dete najčešće i samo postane zlostvljač. Ukoliko se ne pruži adcekvatna pomoć i ukoliko društvo ne reaguje, dete će želeći da opravda roditelja kao najbližeg srodnika i njegovo ponašanje i samo postati nasilno. Loš model je jedini model i to je problem - kaže psiholog.

Dete kad prihvati zlostavljača, ono mu odmah i oprašta.

- Taj oproštaj deca vide kao lični uspeh. Bilo je i slučajeva da se deca nakon socijalne zaštite sama odluče da se vrate zlostavljaču. To vam je nešto kao Stokholski sindrom. Radi se o empatiji prema zlostavljaču, ali u suštini postaju hladnokrvni i manipulativni - objašnjava Repac zaključujući da je empatija za njih kao informacija kojom će kasnije da manipulišu.

Psiholog ističe i da se te osobe zatvaraju i o traumi najčešće nikada ne govore, te se u praksi najčešće ni ne suoče sa problemom.

Kako je Republika ranije pisala, poražavajuća statistika, do koje je istraživanjem došao Unicef pokazuje da polovina roditelja u Srbiji fizički disciplinuje svoju decu i veruje da je "batina iz raja izašla".

Neposlušnost deteta i činjenica da se ono našlo u opasnoj situaciji najčešći su razlog zbog koga roditelji tuku svoju decu, a svaki drugi roditelj je prvi put istukao dete kada je ono bilo u uzrastu između druge i treće godine života, što se može objasniti tezom o „strašnoj drugoj godini života", u kojoj deca postaju psihofizički nemirnija i imaju češće napade besa.

Autore ovog istraživanja zabrinjava i visok procenat psihološke agresije roditelja prema deci - čak 68 odsto njih se dere i viče na dete, polovina preti batinama, a svaki peti roditelj svom detetu kaže da je glupo ili lenjo.

 

 

Da podsetimo, nasilju koje je juče izašlo na videlo "uzrok" je bila krivica deteta za to što je "Zoran završio u zatvoru".

Na snimku se vidi “žena” kako krvnički tuče malu devojčicu.

Dok brutalno šamara devojčicu, koja plačući pokušava da se iskobelja, uporno joj govori:

- Zoran je zbog tebe u zatvoru. Naš mali Zoran.

Žena pritom devojčici jednom rukom drži njene ruke, dok je drugom krvnički udara.

Na kraju, dete svom snagom baca na pod.

Neposredno nakon što je snimak sinoć isplivao u javnost, Centar za socijalni rad je reagovao i zbrinuo devojčicu z Grocke, kao i još jedno dete iz te porofice.

Danas, nešto nakon podneva, majka Slavica Đilas je privedena i njoj je određeno zadržavanje od 48 sati nakon čega će se odlučivati o pritvoru.

Devojčicina baba Lidija Đilas takođe je privedena i dala je izjavu u kojoj optužuje svoju ćerku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading