OVO JE NAJOTROVNIJE POVRĆE A SVI GA KUPUJU KAO LUDI: Sezona u jeku, a puno pesticida

Autor:

Vesti

03.10.2022

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voće i povrće su neizostavan deo zdrave ishrane, ali s druge strane, problem je što su ove namirnice koje kupujemo često pune pesticida.

OVO JE NAJOTROVNIJE POVRĆE A SVI GA KUPUJU KAO LUDI: Sezona u jeku, a puno pesticida

Foto: pixabay.com

Švedski naučnici su dokazali da se preparati kojima se prskaju voće i povrće mogu nakupiti u telu dece i odraslih, te su izdvojili i listu namirnica koje ima najviše pesticida: jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, grožđe, trešnje, spanać, paradajz, čeri paradajz, krastavac i paprika babura.

Ove namirnice nisu se nasumično našle na listi, već su stručnjaci testiranjem došli do tih podataka. Naime, prilikom testiranja jagoda ispostavilo se da su prskane sa čak 17 različitih vrsta pestidica, dok je u grožđu i paprikama detektovano 15 vrsta pesticida.

Stručnjaci zato savetuju da je najbolje jesti organsko voće i povrće.

Republika

Foto: Tanjug/J.PAP

Paprika

 

Najbolje bi bilo 1h pre upotrebe da se dobro operu i potope u sodu bikarbonu da odstoje, nakon toga opet dobro oprati i većina pesticida će biti otklonjena.

Retko kada se piše o hrani koje se ne prska, ili ako se prska, onda na kori i unutrašnjosti tih namirnica nisu pronađeni ostaci pesticida.

Voće i povrće bez štetnih sastojaka

Prema raznim američkim agencijama, Ministarstvu poljoprivrede te nezavisnim laboratorijima koji su ispitivali razne namirnice, dole nabrojano voće i povrće ne treba da kupujete u eko-dućanima jer je dokazano da na sebi (u većini slučajeva) nema štetnih sastojaka.

Može li se ova lista, skrojena u Americi, primeniti i na EU. Pojedini stručnjaci kažu da može, dok se drugi ne slažu, ali samo u pogledu liste ‘najzatrovanijeg’ voća, navodeći da je Amerika puno ‘otvorenija’ prema pesticidima od Evrope.

Republika

Foto: pexels.com

Karfiol

 

Ipak napominju da dole navedeno ‘zdravo’ voće i povrće, ako je zdravo u SAD-u, onda je verovatno zdravo i u EU čija poljoprivreda navodno koristi manje pesticida.

Evo popisa voća i povrća na kojem, navodno, nema ostataka pesticida: špargle, ananas, kupus, dinja, šargarepa, karfiol, patlidžan, grejpfrut, kivi i crveni luk.

Među povrćem u kojem se ne nalazi puno ostataka pesticide je i kraljica leta – lubenica. Većinom se sastoji od vode, a od vrednih sastojaka koje ima je i likopen, nutrijent koji dokazano ima antikancerogeno delovanje.

Od ostalog voća i povrća koje je bez pesticida navode se pečurke, papaja, mango, avokado, kukuruz, grašak i slatki krompir batat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (13)

Loading
Ime

03.10.2022 15:40

A da se sa'ranimo odmah sutra, gladni?

Odgovori 9 14
Max

03.10.2022 16:38

Iz dekine i bakine baste nista nije bilo otrovno vec sve sveze,ukusno i sa pravim onim mirisom...odavno sam zaboravio kako mirise pravi paradajz,prava sljiva,prava paprika...prskano samo plavim kamenom protiv bubica,djubreno stajskim djubrivom nema hemije nema otrova

Odgovori 18 30
Aleksandar Maricic

03.10.2022 16:41

organsko povrce ne postoji jer nema netaknutog deala prirode gde bi se gajilo...ono sto vam prodaju kao organsko je najobicnije povrce koje ruzno izgleda.

Odgovori 17 15
Bi

03.10.2022 17:20

Pa to možda u Švedskoj tako, kod nas ima propisa kada i sa čim sme da se prska, pa karenca koja se mora poštovati, a i kontroliše se sve u laboratorijama...i ne pušta se u prodaju nešto što nije u redu...

Odgovori 16 18