LEKARI APELUJU NA GRAĐANE: Obavite preventivni lekarski pregled, malo vremena može da vam spasi život

Autor: Tanjug

Vesti

27.09.2022

07:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Sada kada se epidemiološka situacija smiruje i broj zaraženih je u značajnom padu, vreme je da se građani jave svojim izabranim lekarima i obave godišnje preventivne preglede.

LEKARI APELUJU NA GRAĐANE: Obavite preventivni lekarski pregled, malo vremena može da vam spasi život

Foto: Profimedia

- Vreme je da se odvoji vreme za preventivne preglede, jer su u prethodne dve i po godine građani izbegavali odlazak kod lekara, čak su i hroničnu terapiju naručivali putem telefona - rekla je za Tanjug dr Snežana Kalabić iz Doma zdravlja Savski venac.

- Preventivni pregledi se obavljaju kroz dva tipa pregleda - sistematski i ciljani skrining pregledi, koji za cilj imaju rano otkrivanje bolesti, pravovremeno i adekvatno lečenje kako bi se sprečile komplikacije - rekla je dr Kalabić.

Ona kaže da se sistematski pregledi odnose na određenu populacionu grupu, u skladu sa pravilnikom kojim je određen sadržaj, obim i učestalost pregleda.

- On obuhvata opšti klinički pregled po sistemima, standardne laboratorijske pretrage, određivanje dodatnih medicinskih ispitivanja u zavisnosti od nađenog stanja i faktora rizika, digitorektalni pregled osoba starijih od 50 godina, palpatorni pregled dojki kod žena, a kod muškaraca palpatorni pregled prostate - rekla je dr Kalabić.

Kako je navela, skrining za rano otkrivanje karcinoma debelog creva sprovodi se kod osoba starijih od 50 godina, koje pritom nemaju simptome bolesti.

- Radi se i kod osoba kod kojih postoje indikacije bez obzira na godine. Sprovodi se vrlo jednostavno, testiranjem stolice na postojanje okultne krvi, jednom godišnje. Ukoliko je nalaz pozitivan, osobe se upućuju na kolonoskopiju - rekla je dr Kalabić.

- Skrining za rano otkrivanje dijabetesa tipa 2 obuhvata popunjavanje upitnika procene rizika za obolevanje od dijabetesa tipa 2 i merenje šećera u krvi, te po potrebi upućivanje na konsultativni pregled - rekla je dr Kalabić.

Kaže da skrining za rano otkrivanje kardiovaskularnog rizika podrazumeva pregled, očitavanje EKG-a i po potrebi upućivanje na konsultativni pregled.

- Skrining za depresiju obuhvata popunjavanje upitnika samoprocene za depresiju i po potrebi upućivanje na konsultativni pregled. Preventivni pregledi obuhvataju i imunizaciju - rekla je dr Kalabić.

Prema njenim rečima, vakcinacija protiv sezonskog gripa vrši se jedanput godišnje kod osoba starijih od 65 godina kao i za sve obolele od hroničnih oboljenja.

"Preventivnj pregledi zahtevaju vreme, od 15-30 minuta j zbog toga se planiraju i zakazuju", rekla je dr Kalabić.

- Takođe neophodni su preventivni pregledi kod izabranog ginekologa za žene od 25 do 65 na rano otkrivanje grlica materice, kao i ciljani pregled radi ranog otkrivanje karcinoma dojke - kazala je dr Kalabić.
 

Komentari (0)

Loading