SAGRADILI CRKVU BEZ IJEDNOG EKSERA: Evo gde se u Srbiji nalazi ovaj jedinstveni hram (FOTO)

Autor:

Vesti

25.09.2022

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Crkva brvnara posvećena je Saboru Svetih 12 Apostola i čuva vredne relikvije, koje su pod zaštitom države.

SAGRADILI CRKVU BEZ IJEDNOG EKSERA: Evo gde se u Srbiji nalazi ovaj jedinstveni hram (FOTO)

Foto: RINA

U blizini Ljubovije, u selu Donja Orovica, nalazi se jedinstvena crkva brvnara posvećena Saboru Svetih 12 Apostola koja i dan danas čuva vredne relikvije koje su pod zaštitom države.

Ova jednobrodna građevina koja pripada Eparhiji šabačkoj predstavlja nepokretno kulturno dobro koje je od 1982. godine pod zaštitom države. Kroz vekove su crkve delile sudbinu svog naroda , crkva brvnara u Donjoj Orovici podignuta 1693 godine potpuno je uništena 1813 godine u Prvom srpskom ustanku.

Uprkos teškim vremenima, digla se iz pepela zahvaljujući tadašnjim meštanima azbukovačkog kraja.

- Hram je napravljen za tri meseca, a gradili su ga meštani okolnih sela dokazujući da su bili izvrsni neimari. Na crkvi nema nijedan esker, već je crkva građena na žgljebove, daske su se sklapale jedna u drugu. Prvobitan krov brvnare je sačuvan, samo je preko šindre dodat lim. Prorezi na hramu, puškarnice pokazuju da je postojao način da se turska vojska na vreme odbrani i tada su u hramu ostajali nahrabriji Srbi koji su svojim životima branili veru - navodi jerej Jovan Sekulić, paroh orovički, prenosi Rina.

U hramu se pored nekoliko bogoslužbenih knjiga iz 19. veka čuvaju ikone ruskog porekla neprocenjive vrednosti.

- Ikona Presvete Bogorodice datira iz 1857 godine kao i ikona Gospoda Isusa Hrista, ikona Sv. Jovan Krstitelja hramu je darivana 1891.godine dok ikona Svetog Nikole datira iz 1870.godine. Ovde se nalaze još starije ikone poput ikone Presvete Bogorodice , diptisi i ikona Svetog Jovana Krstitelja. Ikone datiraju iz 17,18 i 19.veka - dodaje paroh orovički Jovan.

U porti hrama nalazi i se i prangija koja je obaveštavala meštane o dolasku neprijateljske vojske, a kasnije za objavljivanje velikih praznika.

NARODNI OBIČAJ

- Meštani su je kupili 1840 godine, teška je 130 toka, odnosno 170 kg. Za nju se vezuje i jedan narodni običaj da momci koji je podignu, spremni su za ženidbu - kaže Jovan Sekulić.

Ljubovija ima ogromne potencijale i za razvoj verskog turizma zahvaljujući brojnim pravoslavnim hramovima koji se nalaze na teritoriji ove opštine.

- Na teritoriji naše opštine imamo 14 crkava i četiri manastira. Nezaobilazna destinacija domaćih i stranih turista svakako je Soko Grad, je tvrđava u zapadnoj Srbiji u blizini Ljubovije, koja nikada nije osvojena borbom već je uvek menjala gospodare mirovnim ugovorima. Ona je jedna od tvrđava u kojoj su se Turci najduže zadržali i koja je sa još nekoliko gradova predata knezu Mihajlu Obrenoviću 1867. godine. Podno grada je podignut manastir svetog Nikole - kaže Jelena Tešić, direktorka Turističke orhanizacije opštine Ljubovija.

Skriveni u prirodnim lepotama azbukovačkog kraja, manastiri i crkve u Ljuboviji na jedinstven način oslikavaju dušu srpskog naroda koji se uprkos teškim vremenima izborio da sačuva svoju veru i pokolenjima ostavi u nasleđe neprocenjivo blago.

Komentari (0)

Loading