Ružić o incidentu na Miljakovcu: VRTIĆ NIJE BIO VERIFIKOVAN, NAJOŠTRIJE OSUĐUJEM OVAKAV POSTUPAK!

Autor:

Vesti

09.09.2022

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Prosvetna inspekcija je izvršila vanredni inspekcijski nadzor nad radom PU Rakovica i utvrdila činjenice u vezi sa slučajem pada deteta sa prozora u vrtiću Trčuljak na Miljakovcu.

Ružić o incidentu na Miljakovcu: VRTIĆ NIJE BIO VERIFIKOVAN, NAJOŠTRIJE OSUĐUJEM OVAKAV POSTUPAK!

Foto: ST/P. DIVAC

Ministar prosvete Branko Ružić

Po nalogu prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića prosvetna inspekcija je izvršila vanredni inspekcijski nadzor nad radom PU Rakovica i utvrdila činjenice u vezi sa slučajem pada deteta sa prozora u vrtiću Trčuljak na Miljakovcu.

S obzirom da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje da je ustanova dužna da sprovodi mere za bezbednost i zaštitu dece i učenika (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čl.108 ), prosvetna inspekcija će u skladu sa utvrđenim činjenicama, a u vezi odgovornosti ustanove i zaposlenih za bezbednost dece za vreme boravka u ustanovi (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čl. 128, stav 7, tačka 4), naložiti izvršenje odgovarajućih mera i preduzimanje odgovarajućih radnji prema zaposlenom, kao i prema direktoru Ustanove. 

Inspekcija je ustanovila i da objekat u kome se desio incident nije imao potrebno rešenje o verifikaciji, čime postoji osnov za razrešenje direktora. 

- Najvažnije je da je dete stabilno. Izuzetno mi je žao što je došlo do ovoga i oštro osuđujem postupak direktorke koja je odlučila da, u toku dobijanja verifikacije, otvori objekat i primi decu", rekao je prvi potpredsednik i naglasio je da će svi odgovorni snositi posledice za svoje postupanje. Ministarstvo je otvoreno za pitanja roditelja o određenoj predškolskoj ustanovi, i pri upisu i tokom trajanja predškolskog vaspitanja, i preduzećemo dodatne provere u narednom periodu kako se ovako nešto ne bi desilo ikada više - zaključuje Ružić.

Podsetimo, beba rođena 2021. godine u pratnji majke primljena je u Dečiju univerzitetsku kliniku u Tiršovoj ulici.

Prvi rezultati istrage ukazuju da je beba muškog pola povređena nakon pada sa prozora drugog spata jednog vrtića u ulici Miljakovačke staze.

Nakon saznanja o tome da je beba pala kroz prozor vrtića, prosvetna inspekcija je hitno reagovala i upućena je u vrtić na Miljakovcu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (3)

Loading
milan

09.09.2022 14:57

Direktorka odlucila da otvori vrtic?Je li se on sali?

Ana S

09.09.2022 17:39

Zasto se inspekcija salje kad se problem desi? Niko, ponavljam niko ne kontrolise sta se desava na svim nivoima obrazovanja dece, pocev od bezbednosti do ( ne) odrzavanja casova i kvaliteta same nastave. Ceo skolski sistem nam je u kolapsu.

Solo

10.09.2022 06:51

Ako Vrtic nije verifikovan pitanje je sta ti rade "inspekcijske kontrole" sve vreme kad nam malisani padaju sa prozora neprijavljenog i divljeg Vrtica..??? Ruzicu..Ruzicu..lepa odela nosis ali neradis kako treba ...Zar imas samo jednu inspektorku za ceo grad Beograd pa kao nemoze jadna sve da obidje..Hmm???