SVAKI PETI PAR U SRBIJI IMA PROBLEM SA ZAČEĆEM: Ne čekajte, vreme je presudan faktor!

Autor:

Vesti

07.09.2022

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba. Međutim, procenjuje se da svaki peti par ima neki problem na putu do potomstva.

SVAKI PETI PAR U SRBIJI IMA PROBLEM SA ZAČEĆEM: Ne čekajte, vreme je presudan faktor!

Foto: RINA

Bebe u porodilištu

Marijana Arizanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" kaže da je najvažniji savet za svakoga ko želi da dobije dete da ne čeka, jer vreme je presudni faktor, naročito kod ženskog partnera. Ako šest meseci do godinu dana ne dolazi do začeća, tu već postoji neki razlog zašto do njega ne dolazi i potrebno je da se javimo lekaru, savetuje ona.

Za mnoga pitanja, dileme, savete, parovi često okrenu SOS broj Udruženja "Šansa za roditeljstvo", koje obeležava šest godina rada i broji više od 5.000 članova.

Procenjuje se da u Srbiji svaki peti par ima problem sa plodnošću. Za sve njih dostupna telefonska SOS linija.

Foto: Shutterstock

Ilustracija

Mi dnevno beležimo pedesetak poziva, to je naravno periodično, ali svakodnevne komunikacije nam se ne baziraju samo na telefon, već i na mejlove, društvene mreže. Naravno da najviše ima onih koje buni dokumentacija za vantelesnu oplodnju o trošku fonda, tu smo da otklonimo nedoumice koje analize treba da pripreme. Sa druge strane, delimo informacije da li je donacija moguća u Srbiji, kako čuju u medijima da se približava donacija, nama se javljaju parovi kojima je ona neophodna - kaže za RTS Marijana Arizanović.

Često se parovi suočavaju sa nerazumevanjem okoline i osudom, ali i sa različitim strahovima zbog kojih godinama oklevaju da se jave lekaru.

Svakako da je najvažniji savet za svakoga ko želi da dobije dete da ne čeka, jer vreme je presudni faktor naročito kod ženskog partnera. Ako šest meseci do godinu dana ne dolazi do začeća, tu već postoji neki razlog zašto do njega ne dolazi i potrebno je da se javimo lekaru. Neće svi odmah ići na vantelesnu oplodnju, nekada je potrebno da se urade analize, nekada je potrebno da se ispije kutija antibiotika, jer neka bezazlena infekcija sprečava začeće, ali jako je važno da se par javi lekaru, jer problem koji se ne leči vremenom postaje sve veći. -

Koliko su parovi informisani o metodama lečenja steriliteta i procesima biomedicinski potpomognute oplodnje, šta je sve dostupno u Srbiji?

Foto: pexels.com

Ilustracija

Putem interneta je sada mnogo lakše doći do informacija i putem našeg sajta se trudimo da to podelimo, ali kada se prvi put susretnete sa procedurom da li vantelesne oplodnje, da li inseminacije to jeste nešto novo i da želite da čujete nekog ko ima više iskustva ili ličnog ili iz „Šanse za roditeljstvo", da saznate šta vas to čeka, makar na samom pregledu ili samoj komisiji i zato je takav vid podrške koju mi pružamo potreban i zaista dobijamo poruke od parova da im znači naš vetar u leđa, jer na taj način dobijaju poruku da nisu sami - navodi Marijana Arizanović.

Četvrti Međunarodni festival potpomognute oplodnje je zakazan za 25. septembar.

- Svako ko želi da se upozna sa procedurom vantelesne oplodnje, lečenjem nepolodnosti ili da upozna naše udruženje dobrodošao je u hotel „Holidej in" 25. septembra, mi smo tamo od 10 do 20 časova, sa nama će biti stručnjaci iz zemlje i inostranstva. Naravno, moramo da naglasimo i da je ulaz besplatan i da su dobrodošli svi oni koji prate naš rad i koji žele da se konsultuju i dobiju savete - navodi Arizanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading