ŽENE MOGU SAČUVATI PLODNOST IAKO BOLUJU OD RAKA JAJNIKA! Evo šta su lekari otkrili o terapiji i kada je ona NAJUSPEŠNIJA

Autor:

Vesti

16.05.2022

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok bitku sa bolešću izgubi više od 450 pacijentkinja

ŽENE MOGU SAČUVATI PLODNOST IAKO BOLUJU OD RAKA JAJNIKA! Evo šta su lekari otkrili o terapiji i kada je ona NAJUSPEŠNIJA

Foto: pixabay.com

Zbog ove poražavajuće statistike, naša zemlja se nalazi u samom vrhu "crne" liste. Zato domaći stručnjaci apeluje na žene i devojke da odlaze na redovne preglede i brinu o svom zdravlju!

Specijalizant ginekologije i akušerstva iz Novog Sada dr Jelena Nišević objašnjava da epitelni karcinomi najčešće pogađaju starije žene, ali da nažalost, oni nepitelni pogađaju sve češće devojke ispod 20 godina.  

Foto: ST/N. MANDIĆ

Bebe

- Ono što je jako bitno je da u 21. veku mi imamo mogućnost da takvim devojkama i ženama sačuvamo plodnost. Tim mladim devojkama se pre davanja bilo kakve terpije poput radio ili hemioterapije, izvuku jajne ćelije iz janika. Zamrznemo ih i one njih čekaju kada se one izleče. Ta žena može da ostane trudna. Zato je moja poruka svim mladim devojkama da ne gube nadu ukoliko boluju od neke maligne bolesti, jer postoji mogućnost da i one budu majke jednog dana - poručuje sagovornica Informera. 

Sa njom je saglasan i direktor GAK "Višegradska" prof. dr Aleksandar Stefanović. 

- Savet u svakom slučaju je da žene i devojke, naročito u starijem životnom dobu, idu na redovne ginekološke preglede. Šest do devet meseci, najviše do godinu dana. Bolest je nespecifična, teško se rano otkriva. Ali, ipak redovnim kontrolama se može rano otkriti, i tada je velika verovatnoća da terapija bude uspešnija - apeluje sagovornik Informera. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading