ODRŽAN GASTRO SREM: 500kg brašna potrošeno na sremačke specijalitete od testa – 200kg potrošeno samo na nadlacke, prodato 100kg salčica i 400l pazovačkog zanatskog piva

Autor:

Vesti

06.09.2022

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva dana bogate gastronomije i odličnog provoda – spoj tradicije I kulturnog nasleđa u modernom ruhu– održana Manifestacija “Gastro Srem 2022.”

ODRŽAN GASTRO SREM: 500kg brašna potrošeno na sremačke specijalitete od testa – 200kg potrošeno samo na nadlacke, prodato 100kg salčica i 400l pazovačkog zanatskog piva

Foto: Dejan Todorović

Autentični i veoma specifični sremački specijaliteti koje gotovo nigde  ne možete da probate sem u Sremu oduševili su posetioce tokom oba dana održavanja Manifestacije "Gastro Srem", 2. i 3. septembra. Na nadlacke – slovački specijalitet od kuvanog dizanog testa, koje mogu biti sa slatkim ili sa slanim nadevom potrošeno je 200kg brašna. Prodato je 100kg salčića koje predstavljaju specijalitet od lisnatog testa,ali se umesto ulja ili putera za pripremu koristi svinjsko salo, po čemu su dobile i naziv i što im daje karakterističan miris . Ono se razmazuje izmedju slojeva testa i tako dobija lisnati karakter kiflica koje se filuju pekmezom.

U takmičarskoj kategoriji za najboji slani kolač nagradu su osvojile nadlacke sa kačkavaljem i šunkom, dok su  pobednik za slatki kolač bili salčići sa džemom od kajsija. Langoš je još jedan autentičan proizvod od testa koji su probali skoro svi posetioci, a bio je dostupan  i u slanom i u slatkom izdanju. Ajvar od bundeve, kao i kobasice u medu  su takođe  privukli veliku pažnju prisutnih.

Još jedan izlagač kod kog su se zadržavali prisutni bio je  proizvođač dekorativne hrane, odnosno replika hrane - šunki, voća i povrća koji su ručno radjeni i savršeni za dekorisanje prostora.

Iz kuvara starog 120 godina u kome su recepti pisani ručno i koji se nalazi u vlasništvu porodice Janković, koja ga je ustupila Manifestaciji tokom dana održavanja, mladi kuvar Miloš Novakov pripremao je italijanski napolitanski rižoto.

 

Djordje Radinović, predsednik opštine Stara Pazova je izjavio da je ova Manifestacija od opštinskog značaja i da zbog bogate gastronomije Srema smatra da ih ovakva Manifestacija i pripada, jer imaju šta da ponude.

KUD "Kopaonik" iz Leposavića, jedno od srpskih najuspešnijih kulturno umetničkih društava, čije su nošnje impresionirale posetioce nastupao je prvog dana Manifestacije.

"Pokrainski sekretarijat je ustanovio budžet za finansiranje manifestacija koje se bave očuvanjem tradicije, kulture, zaštitom kulturne baštine, promocijom turizma I privrede. Gastro Srem je manifestacija koja čuva našu tradiciju i naše korene, a tradicija I kultura je i u jelu i u piću. Takodje, ovakve manifestacije omogućavaju da se privrednici iz raznih oblasti sretnu I uspostave saradnju. “ naglasio je Radivoje Paroški, zamenik pokrainskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

 Gastro Srem je manifestacija koja je dobila i priznanje "Najbolje iz Vojvodine" koje se dodeljuje manifestacijama koje se izdvajaju po kvalitetu. Održava se u organizaciji opštine Stara Pazova i pod pokroviteljstvom Pokrainskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnusaradnju i lokalnu samoupravu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading