ĐACI VIŠE NEĆE PUTOVATI U INOSTRANSTVO: Ekskurzije samo po Srbiji

Autor:

Vesti

31.08.2022

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izuzetak mogu biti samo maturanti, koji će moći da putuju u inostranstvo, predviđeno novim pravilnikom.

ĐACI VIŠE NEĆE PUTOVATI U INOSTRANSTVO: Ekskurzije samo po Srbiji

Foto: ST/D. KADIĆ

Đačke ekskurzije u inostranstvu više neće biti moguće, saznaje Srpski telegraf. Izleti za učenike biće i dalje, ali će biti ograničeni na mesta u Srbiji. Izuzetak su maturanti, koji će imati mogućnost organizovanja ekskurzija i u inostranstvu.

Ovo je potvrdio i načelnik Školske uprave za grad Beograd Dragan Filipović, koji je istakao da će, pored Srbije, đaci, eventualno, moći da odlaze u Republiku Srpsku.

- Eventualno za učenike srednjih škola omogućena je poseta Republici Srpskoj i ono što se može organizovati, uz jedan dobar način praćenja za srednjoškolce u završnoj godini, jesu ekskurzije u inostranstvu - kazao je Filipović.

Upravo ovo je za Srpski telegraf potvrdila i direktorka jedne beogradske osnovne škole, koja je zamolila da je ne imenujemo.

- Dobili smo preporuku da se strogo pridržavamo pravilnika, u kom jasno stoji da je đačke ekskurzije moguće realizovati jedino u Srbiji. Izuzetak jesu srednjoškolci, koji mogu u posebnim uslovima da razmatraju i posete Republici Srpskoj, dok jedino za maturante postoji opcija inostranstva, uz poštovanje posebnih pravila - objasnila je naša sagovornica.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Đaci

Kako kaže, posebno im je sugerisano na to da se pravilnik ne sme kršiti i da se ništa ne sme raditi na svoju ruku.

- Savetovani smo da ni slučajno ne podležemo pritiscima i da ne pokušavamo bilo šta na svoju ruku. Ukoliko bi roditelji tražili ili ako bi se pojavila neke povoljna ponuda za putovanje u inostranstvu, bila bi odbijena. Nepoštovanje pravilnika koje smo dobili podrazumevaće i sankcionisanje - kazala je direktorka.

Podsetimo, pravilnik je usvojen prošle godine, a u njemu se navodi da učenici osnovnih i srednjih škola ekskurzije treba da izvode u Srbiji, moraće strogo da se poštuje, bez mogućnosti da bilo ko od profesora i direktora odlučuje drugačije.

Ružić: Deco, ne zaboravite na drugarstvo

Ministar prosvete Branko Ružić poželeo je uspešan početak školske godine svim učenicima i zaposlenima u školama u Srbiji. Obraćajući se deci koja ove godine polaze u prvi razred osnovne škole, ministar je istakao da je 1. septembar jedan od najznačajnijih datuma u životu svakog učenika.

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Branko Ružić

- Nemojte zaboraviti na važnost drugarstva, solidarnosti, tolerancije i razumevanja jer je školski život prava prilika da pokažemo da, osim znanja, imamo i ljudske vrline i vrednosti. Od srca vam želim da napredujete i postanete vredni i dobri ljudi - istakao je Ružić.

Inače, u prvi razred osnovne škole ove godine polazi oko 17.000 đaka, dok je na nivou republike taj broj 65.000.

Fali 4.000 vozača

Dve saobraćajne nesreće tokom avgusta, u kojima su učestvovali autobusi domaćih prevoznika, a u kojima su dve osobe izgubile život otvorile su pitanje bezbednosti, ali i uslova u kojima rade vozači.

Goran Aleksić iz Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport kazao je za portal Republika.rs da su tvrdnje koje su pojavile posle ovih nesreća o tome da vozači rade u neljudskim uslovima, da ih teraju da voze više od propisanih devet sati, da se manipuliše tahografskim karticama da bi se uštedelo ili nadomestio nedostatak radne snage ravno mitu.

- Srbiji nedostaje oko 4.000 vozača autobusa, ali nije tačno da prevoznici masovno krše zakon i teraju vozače da rade više neko što je to propisano - tvrdi Aleksić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading