Pet miliona dinara za 180 miliona koraka u prevenciji dijabetesa

Autor:

Vesti

29.08.2022

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se pitate kako da pomognete sebi ili svom bližnjem u borbi protiv dijabetesa i gojazanosti i sačuvate zdravlje od začaranog kruga stresa koji život u urbanim sredinama danas sa sobom nosi - otvorite plavi krug!

Pet miliona dinara za 180 miliona koraka u prevenciji dijabetesa

Foto: Otvori plavi krug

Redovno šetajte, edukujte se i beležite pređene kilometre, pomažući tako i sebi i drugima.

Za manje od dve godine, od kada je projekat „Otvori plavi krug“ pokrenut u Beogradu, organizovano je niz besplatnih aktivnosti namenjenih obolelima od dijabetesa i gojaznosti, ali i svima koji žele da razviju zdrave životne navike, druže se i nauče nešto novo.

Tokom organizovanih šetnji stazama zdravlja u Beogradu ili planinarskim rutama u okolini Čačka i Niša, učesnici imaju priliku da razgovaraju sa doktorima, medicinskim sestrama, trenerima i nutricionistima o kontroli bolesti, prevenciji i zdravim životnim navikama. Stručnjaci preporučuju dva do tri sata umerene fizičke aktivnosti nedeljno, i zato je šetnja idealna.

Ona ubrzava metabolizam, smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti, organizam postaje otporniji na bolesti a vreme provedeno u prirodi i u društvu čini nas i srećnijim.

Korisnici aplikacije „Otvori plavi krug“, za nepune dve godine, prešli su skoro 140.000 kilometara tokom individualnih i grupnih šetnji, što je više od tri kruga oko naše planete.

Zahvaljujući njima aktivirane su donacije u vrednosti od čak 5 miliona dinara, koje su većim delom iskorišćene za rekonstrukciju staza zdravlja na Adi Ciganliji i u Bajfordovoj i Zvezdarskoj šumi u Beogradu.

Inspirisani time što zajednica „Otvori plavi krug“ ne okuplja samo stanovnike glavnog grada već i one iz drugih delova Srbije, deo donacije opredeljen je i za širenje projekta na Čačak, Niš i Suboticu.

Za one koji žele aktivnije šetnje, "Otvori plavi krug“ obezbedio je i besplatne škole nordijskog hodanja u trajanju od dva meseca, prilagođene ciljevima projekta. Šetači kažu da im svaka od tih fizičkih aktivnosti puno znači, oslobađa ih od svakodnevnog stresa i puni pozitivnom energijom. Poručuju da je potrebno samo pokrenuti se, priključiti se zajednici “Otvori plavi krug” i već ste učinili dobru stvar za svoje zdravlje.

Lokacije i termini novih organizovanih gradskih i planinarskih šetnji, kao i informacije o besplatnim školama nordijskog hodanja, dostupni su na portalu otvoriplavikrug.rs i istoimenoj aplikaciji.

Projekat „Otvori plavi krug“ deo je globalne inicijative „Gradovi koji menjaju dijabetes“, a realizuje se uz saradnju i podršku Skupštine Grada Beograda, Medicinskog fakulteta, Dijabetološkog saveza Srbije, brojnih udruženja obolelih od dijabetesa i gojaznosti, Beogradskog trkačkog kluba, Ambasade Kraljevine Danske u Srbiji, kompanije Novo Nordisk i portala Stetoskop.info.

Projekat ima za cilj da okuplja obolele i one koji su u riziku da obole od dijabetesa i gojaznosti, ali i sve one koji su zainteresovani za zdrav način života, druženje i edukaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading