BICIKLOM DO OSTROGA ZA 5 DANA: JAKŠA KOSNIĆ iz Beograda uspeo u nesvakidašnjem podvigu!

Autor:

Vesti

16.08.2022

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon detaljne i višemesečne pripreme Jakša Kosnić (17) ostvario svoj san, da dvotočkašem stigne do željene destinacije, udaljene stotinama kilometara.

BICIKLOM DO OSTROGA ZA 5 DANA: JAKŠA KOSNIĆ iz Beograda uspeo u nesvakidašnjem podvigu!

Foto: Youtube printscreen

Meseci, pa čak i godine pripema su iza njega, a radi se o avanturi u koju bi se retko ko upustio, a koju je ovaj maloletni dečak uspešno završio.

Beograđanin Jakša Kosnić ima samo 17 godina, a ispunio je želju za koju se pripemao godinama unazad - sam na biciklu je otišao do Ostroga, a zatim obišao crnogorsko primorje. Tamo je proveo 2 dana, a onda se vozom vratio u Beograd, o svom poduhvatu, govorio je u emisiji na TV Prva. 

Jakša je učenik istraživačke stanice Petnica i ekološki aktivista, a ovo nije jedini njegov avanturistički poduhvat, on se nedavno i kanuom sam spuštao niz Drinu. 

Kako ističe Kosnić, primarni cilj mu je bio da noći podno Ostroga, a vreme koje je proveo nakon ovog biciklanja u Crnoj Gori, iskoristio je da ode do Bara, i da se malo i okupa u Jadranskom moru. 

On ističe da su najvažnije u celom ovom poduhvatu bile pripreme, ponajviše logističke.

- Prireme su bile pre svega logističke, ceo život sam fizički aktivan, pa ako tako gledamo, fizičke pripreme su trajale ceo život, ali konkretne fizičke pripreme baš za ovaj put nisu postojale. Više su bile logističke, da odredim koja mi je putanja, gde eventualno mogu da postavim kamp, gde mogu da prenoćim, tako da sam konkretno te stvari istraživao pre samog puta - priča Kosnić.

Ovaj hrabri dečak nije imao društvo tokom svog puta, koji je trajao pet dana, i navodi da mu je najnapornija deonica puta bio brdoviti, jugoistočni deo Srbije.

Kosnić je krenuo ka Valjevu i Povlenu.

- Onda sam se sa Povlena spustio na Kosjerić, iz Kosjerića sam išao na Užice, pa se popeo na Zlatibor, spustio se u Kokin Brod, pa Zlatar, Prijepolje, granični prelaz Jabuka. Potom Pljevlja, Žabljak, spustio se u Nikšić, otišao na Ostrog, pa se vratio u Nikšić, spustio se do Herceg Novog i onda sam išao obalom do Bara - ispričao je on. 

NEPLANIRANE TEŠKOĆE

U okolini Ostroga su ga dočekali požari, ali ono što mu je olakšalo muke u ovoj deonici puta, bila je činjenica da se tuda išlo nizbrdo.

- Kada sam išao iz Nikšića na Ostrog zbog požara je uz put bilo dosta dima, pa mi je to bilo zahtevno, ali nisam imao kud, morao sam da nastavim dalje. Srećom, taj put je bio nizbrdo i brzo sam ga prošao - objasnio je mladić.

Naravno, za polazak je morao da dobije saglasnost roditelja, a majka se za njega najviše brinula.

- Da nije bilo njene podrške, ja ne bih ni krenuo na put. Ona me oduvek podržava u svemu što radim, da nije bilo njene podrške u prošlosti, ne bih ni razvio ideju da krenem na ovaj put. Redovno smo se čuli da bi znali gde sam i da ne bi bili u strahu - ispričao je Jakša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading