ŠTO JE MNOGO, MNOGO JE: Skandalozna knjiga na policama poznatog lanca knjižara

Autor:

Vesti

09.08.2022

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečak upozna dečaka. Dečaci se sprijatelje. Dečaci se zaljube. Zvuči kao parafraziranje radnje nekog filma, međutim, u pitanju je sinopsis knjige koja se prodaje u "Vulkanovim knjižarama", a namenjena je deci!

ŠTO JE MNOGO, MNOGO JE: Skandalozna knjiga na policama poznatog lanca knjižara

Foto: Printskrin/Instagram/kontra_vazda/Pixabay.com

- Čarli (14) i Nik (15) idu u istu školu, ali upoznaće se tek kad budu smešteni u istu klupu. Brzo će se sprijateljiti, a Čarli će početi da se zaljubljuje u Nika iako veruje da je Nik strejt. Međutim, ljubav je nepredvidiva, i Niku će se Čarli dopasti više nego što ijedan od njih dvojice očekuje... - piše u opisu knjige koju "Vulkan" plasira na udarnim mestima u svojim prodavnicama.

Reč je, kako stoji na sajtu pomenutih knjižara, o prvom romanu iz serijala "Leptirići" britanske spisateljice Alis Ouzman, autorke književnosti za mlade koja piše o temama seksualnosti i rodnom identitetu. Autorka inače ima svega 28 godina.

Republika

Foto: Printskrin/Instagram/kontra_vazda

 

 

RODITELJI ŠOKIRANI

Ne samo da takva knjiga, koja u dečjem uzrastu promoviše homoseksualne odnose, postoji nego se reklamira na sva zvona. Aleksandra Nikolić, majka sina u pubertetu kojoj je ova knjiga zapala za oko, kaže da je neprijatno iznenađena da se takve knjige nude deci na izvol'te.

- To je toliko osetljiva tema o kojoj treba da se razgovara u krugu porodice, eventualno sa stručnim licem, a ne da deca odgovore dobijaju iz knjige koju je napisala osoba koja nema ni 30 godina. Šokirana sam šta sve danas možete da nađete u knjižarama - kaže Aleksandra.

To što promoviše istopolne veze ne bi bilo ništa sporno koliko to da se ovo štivo nudi deci koja još nisu formirane ličnosti i prijemčiva su publika, smatraju stručnjaci.

PRIJEMČIVA PUBLIKA

Dečji psiholog Branka Tišma saglasna je da mora da postoji mogućnost izbora, ali se pita kakav je on ako se na njega utiče.

- To su nezrele ličnosti i onda to više nije sloboda izbora, već uticaj. A ako oni imaju pravo na izbor, onda mi moramo da smanjimo uticaj. To je moja osnovna zamerka. Deca često ulaze u sadržaje koji nisu za njih i to im može naškoditi jer, umesto da dobiju odgovore na neka pitanja, ulaze u još veće dileme. O ovakvim stvarima se priča s porodicom, ne ide to: "Evo ti knjiga u ruke, pa čitaj" - kaže Branka.

Inače, knjige koje promovišu homoseksualnost zabranjene su za mlađe od 18 godina u pojedinim zemljama poput Rusije, a poslednja je to prošle godine uradila Mađarska.

Liberalizam nije uvek dobar

Psiholog Aleksandra Janković napominje da je najozbiljnija literatura ona namenjena deci, a naročito kada je ova tema u pitanju, mora da se povede šira društvena rasprava.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

 

- Ovakva knjiga mora da bude plod onih koji imaju iskustva, koji znaju šta je primereno za koji uzrast. Kada su deca u pitanju, liberalizam ne donosi uvek nešto dobro, a mi smo prihvatili neke stvari koje nam dolaze sa zapada. To ozbiljno može da trasira njihov životni put i treba biti veoma oprezan - napominje Jankovićeva.

Srpski telegraf je ovim povodom poslao pitanja izdavaču "Spektar knjiga", koji su poručili da nemaju komentar, dok iz "Vulkan knjižara" nisu odgovorili.

Gej-aktivista Predrag Azdejković kaže za naš list: u pitanju je sjajna knjiga koja je doživela ogroman uspeh, po njoj je napravljena i serija za Netfliks, koja se isto tako proslavila, a kom se ne sviđa, nek crkne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Željko

10.08.2022 08:38

Zabraniti i zapleniti knjige.