HITNO POTREBNI DAVAOCI KRVI: Ove krvne grupe na minimumu

Autor:

Vesti

08.08.2022

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Iako je situacija nešto bolja nego prethodne nedelje, i dalje su hitno potrebni davaoci A pozitivne i nulte pozitivne, kao i sve negativne krvne grupe.

HITNO POTREBNI DAVAOCI KRVI: Ove krvne grupe na minimumu

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prethodne nedelje krv je dalo 1.500 davalaca, ali je potrebno nekoliko nedelja sa većim brojem davalaca da bi se situacija stabilizovala, rekla je za RTS Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi.

Ona je navela da su trenutno na jednodnevnim rezervama i upozorila da je ovo period godine kada se beleži veći broj saobraćajnih nesreća koje mogu zahtevati veći broj jedinica krvi, prenosi Tanjug.

Krv je moguće dati u Institutu za transfuziju (7-19 časova) ili kod neke od četiri mobilne ekipe na terenu u Crvenom krstu u Požarevcu, na gradskom trgu u Smederevu, u Kulturnom centru u Sopotu i ispred Gradske opštine Zvezdara.

Davanje krvi je moguće od 9 časova.

Ivana Rodić podseća da je u toku letnja kampanja kojom se gradovi i opštine takmiče u humanosti, odnosno broju davalaca.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina, kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Interval između davanja krvi je tri meseca, odnosno 12 nedelja za muškarce i četiri meseca, odnosno 16 nedelja za žene. Davalac mora da ima više od 50 kilograma.

Institut za transfuziju ima i svoju vajber grupu preko koje komunicira sa davaocima, a informacije se mogu potražiti na sajtu Instituta, kao i na Instagram profilu.

Komentari (1)

Loading
podesen

08.08.2022 22:31

U Guču po krv,tamo su najzdraviji sada.