VERNICI DANAS SLAVE SVETU MAGDALENU: Blaga Marija je zaštitnica žena, a veruje se i da ispunjava želje

Autor:

Vesti

04.08.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Blagu Mariju, praznik posvećen Svetoj Mariji Magdaleni.

VERNICI DANAS SLAVE SVETU MAGDALENU: Blaga Marija je zaštitnica žena, a veruje se i da ispunjava želje

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Marija Magdalena je bila rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena.

U svojoj mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi.

Nakon Hristovog vaskrsenja, ona postaje propovednica, putuje i u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Postoji verovanje da je nam je od nje ostalo farbanje crvenih jaja za Vaskrs.

Gospod se javio Mariji

Prema Jevanđeljima, Gospod joj se posle vaskrsenja dva puta javio.

"Marija je stajala napolju kod groba i plakala. Dok je tako plakala, zavirila je u grob i videla dva anđela u belom kako sede tamo gde je ležalo Isusovo telo, jedan kod glave, a drugi kod nogu. Oni su je upitali: 'Ženo, zašto plačeš?' Odgovorila im je: 'Uzeli su mog Gospoda, i ne znam gde su ga stavili.' Kad je to rekla, okrenula se i ugledala Isusa kako stoji iza nje, ali ga nije prepoznala. Isus joj reče: 'Ženo, zašto plačeš? Koga tražiš?' Misleći da je to baštovan, reče mu: 'Gospodine, ako si ga ti odneo, reci mi gde si ga stavio, i ja ću ga uzeti.' Tada joj Isus reče: 'Marija!' A ona se okrenu i reče mu na hebrejskom: 'Raboni!' (što znači 'učitelju'). Isus joj reče: 'Nemoj me više držati, jer još nisam uzašao k Ocu, nego idi mojoj braći i reci im: ’Uzlazim k svom Ocu i vašem Ocu, svom Bogu i vašem Bogu. 'I tako je Marija Magdalena došla i javila učenicima: 'Videla sam Gospoda!' I ispričala je sve što joj je rekao." (Jovan 20:1-31)

Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

Blaga Marija je, po narodnom verovanju, sestra Ilije Gromovnika.

Takođe, veruje se da je zaštitnica žena i da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti. 

Prema narodnom verovanju vremenske nepogode i grmljavina nisu neuobičajene na današnji dan, jer "brat i sestra razgovaraju".

Praznik posvećen Blagoj Mariji je i Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading