PRVO KRŠTENJE POSLE 14 VEKOVA! Mali Konstantin uveden u pravoslavlje u Caričinom gradu! (VIDEO)

Autor:

Vesti

01.08.2022

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle više od 14 vekova, u nedelju je upriličena Sveta tajna krštenja u krstionici na arheološkoj lokaciji Caričin grad pored Lebana.

PRVO KRŠTENJE POSLE 14 VEKOVA! Mali Konstantin uveden u pravoslavlje u Caričinom gradu! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/SVI SRBI U PARIZU

Podno Radan planine, Caričin grad je podigao Car Justinijan (527-565) i ovaj grad je bio jedan od najznačajnijih vizantijskih gradova na Balkanu. Po istorijskim spisima, grad je napušten 613.godine. Uz prisustvo kumova, malog Konstantina je u pravoslavlje uveo sveštenik Goran Korda. Ovo je jedan poseban dan za pravoslavlje i ceo srpski narod.

Na mestu, koje je izgradio čuveni Car Justinijan (izgradio i Aja Sofiju u Carigradu) i gde su po svim prlikama dolazili Patrijarsi i svi velikaši tog vremena, posle gotovo 14. vekova upriličeno je prvo pravoslavno krštenje. Kršten je mali Konstantin Stefanović. Veruje se da se u ovoj krstionici krstila najbliža rodbina samog Cara Justinijana. Uz blagoslov Srpske Pravoslavne Crkve i odobrenje nadležnih za arheološko nalazište Caričin Grad, sve je bilo spremno za ovaj poseban dan.

Otac i majka Konstantina (koji nosi carsko ime), Igor i Milica su veoma uzbuđeno dočekali ovaj dan. Uz prisustvo kumova i najbliže rodbine, sve je bilo spremno za ulazak Konstantina u pravoslavlje. U krstionici Caričinog grada, da bi se konzervirao, peskom je prekriven  krst koji je u obliku mozaika na podu. Otac Goran Korda je sve marljivo pripremio, a kako je rekao, i sam je bio uzbuđen što je baš on taj koji posle toliko vekova krštava na ovom značajnom mestu za pravoslavlje i ceo srpski narod.

Posle obreda, Otac Korda je podsetio prisutne na značaj ovog mesta ne samo kao arheološkog nalazišta već kao duhovne svetinje od izuzetne važnosti za srpski narod i pravoslavlje.

Na kraju je za portal “Svi Srbi u Parizu”, sveštenik Goran Korda govorio o velikoj važnosti današnjeg krštenja i šta sve predstavlja ovaj lokalitet i kako treba prema njemu da se odnosimo. Naš portal želi srećno krštenje Konstantinu i neka je na zdravlje i spasenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading