KRAJ TOPLOTNOG TALASA: Stiže nam HLADNI FRONT! Meteorolog objasnio do kad ćemo uživati u rashlađenju!

Autor:

Vesti

29.07.2022

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hladni front ''oduvaće'' tokom vikenda toplotni talas sa našeg područja i doneti dugoočekivano osveženje i pljuskove, najavljuje meteorolog Đorđe Đurić.

KRAJ TOPLOTNOG TALASA: Stiže nam HLADNI FRONT! Meteorolog objasnio do kad ćemo uživati u rashlađenju!

Foto: ST/Nemanja Pančić

- U toku večeri na severu Srbije očekuje se postepeno povećanje oblačnosti. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar. Zbog strujanja veoma toplog vazduha sa jugozapada i sa Mediterana, maksimalna temperatura biće danas od 33 do 37°C, u Beogradu do 36°C - navodi meteorolog Đorđe Đurić na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

Kako objašnjava ovaj stručnjak, tokom vikenda nas očekuje promena vremena.

- Hladni front u sklopu prostrane visinske doline sa severa Evrope, već u toku prepodneva (u subotu) stići će do severozapada Srbije, pre svega do Bačke i doneti ovim predelima kišu i pljuskove sa grmljavinom, dok se ispred hladnog fronta u ostalim predelima Srbije i dalje očekuje veoma toplo u suvo, ali uz povećanje oblačnosti. Posle podne hladni front nastaviće i preko ostalih predela Srbije, pa se u svim predelima Srbije u toku poslepodneva i do večeri očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom - objašnjava Đurić.

Nije isključeno da dođe i do gmrljavinskih oluja sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u kratkom intervalu moglo pasti i preko 30mm kiše po kvadratnom metru.

NAGLI PAD TEMPERATURE

- Maksimalna temperatura u subotu biće od 28°C na severozapadu do 36°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 34°C. Po prodoru hladnog fronta temperatura će u kratkom vremensokom intervalu biti u padu i za deset stepeni - ocenjuje Đurić.

U nedelju nas očekuje ugodnije vreme, maksimalna temperatura biće od 27 do 31°C, u Beogradu do 29°C i temperature će u većem delu Srbije biti ispod 30°C, osim na istoku i jugu Srbije.

- U ponedeljak ujutro u svim predelima sveže, a konačno će biti prekinut i duži niz tropskih noći u Beogradu, jer će minimalna temperatura opasti ispod 20°C. Dakle, jutro će biti vedro, uz temperature od 8 do 16°C,  a maksimalna dnevna od 27 do 31°C, u Beogradu do 29°C. I dalje će duvati pojačan severozapadni vetar - navodi Đurić.

U utorak i u sredu slično vreme, uz dva, tri stepena više temperature.

NOVI TOPLOTNI TALAS?

- U drugoj polovini sledeće sedmice očekuje nas novi toplotni talas, uz vedro vreme i uz maksimalne temperature preko 35°C, a prema trenutnim prognozama narednog vikenda bilo bi još toplije i najvrelije - navodi meteorolog i dodaje:

- Dakle, hladni front ''oduvaće'' tokom vikenda aktuelno toplotni talas sa našeg područja, pa bi smo do sredine sledeće sedmice uživali u ugodnom letnjem vremenu. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 27 do 31°C, od vikenda do sredine sledeće sedmice maksimalne temperature bile bi oko prosečnih vrednosti, ali bi u drugoj polovini sledeće sedmice zbog novog toplotnog talasa one bile za sedam do deset stepeni više od prosečnih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading