PUSTILI SMO MONSTRUME DA KOLJU ŽENE I ODOJČAD: Zvaničnici Trećeg rajha uzalud javljali o zverstvima Ustaša u Jasenovcu

Autor:

Vesti

23.07.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski telegraf vam u broju za nedelju 24. jul donosi dodatak o svim užasima i zverstvima u ustaškom logoru Jasenovac.

PUSTILI SMO MONSTRUME DA KOLJU ŽENE I ODOJČAD: Zvaničnici Trećeg rajha uzalud javljali o zverstvima Ustaša u Jasenovcu

Foto: Arhiva

Visoki nemački oficiri bili zgroženi bestijalnošću svojih saveznika. Njihovi izveštaji, koji su stizali u Berlin, međutim, ignorisani su. Ipak, oni su dragoceno svedočanstvo koje mora da zapuši usta svima koji relativizuju ustaške zločine.
U ovim dopisima se pominju i brojevi zverski pobijenih Srba, koji idu i do milion, a ne manje od 300.000 umorenih.

Trebalo je da sprečimo pokolj

Ovi ljudi (Srbi), koji su nebrojeno puta sami bili svedoci zverskog ubijanja svojih familija, nisu više imali šta da izgube, a pošto je njihovo proterivanje (u Srbiju) usledilo bez ikakve prethodne najave, nisu nigde mogli biti smešteni i otišli su komunistima u šume i brda. Prema izveštajima, kojima raspolažemo, samo u Hrvatskoj je pobijeno oko 200.000 Srba. Ova ubistva su ovde opšte poznata i, s obzirom na činjenicu da su hrvatske oblasti zadobile samostalnost pod okriljem Nemačkog rajha, kao i da naše trupe u Hrvatskoj nisu sprečile ova užasna nedela, odgovornost za njih se pripisuje Nemcima.

SS grupenfirer dr Harald Turner, glavnokomandujući u Srbiji
3. septembar 1941.

Užasna nedela nad nemoćnima

Kao najvažniji uzrok rasplamsavanja aktivnosti bandi, moraju se navesti užasna nedela koja su ustaške trupe počinile nad pravoslavcima na hrvatskom prostoru. Ustaške trupe su počinile ta strašna nedela ne samo nad muškarcima, sposobnim za vojsku, već su to počinili - naročito i na najzverskiji način - nad nemoćnim starcima, ženama i decom. Broj pravoslavaca koje su Hrvati masakrirali i primenom najsadističkijih metoda sve do smrti mučili mora se proceniti na 300.000 žrtava. Usled ovih užasnih nedela brojni pravoslavci prebegli su preko granice, u Srbiju, i njihovi izveštaji su doveli srpsko stanovništvo ovde u stanje najvećeg uznemirenja.

Šef službe bezbednosti Trećeg rajha u Srbiji u dopisu Himleru
17. februar 1942.

To ne rade ni perverzni boljševici

Republika

Foto: Arhiva

Foto: Ilustracija

Od osnivanja ove države (NDH), pa do današnjeg dana nisu prestali progoni Srba i koštali su života do sada - pri vrlo opreznim procenama - više stotina hiljada Srba. Pritom, od neodgovornih, počinjena su tako strašna nedela, koja bi se samo od perverznih boljševika mogla očekivati.
Feliks Bencler, opunomoćenik nemačkog ministarstva spoljnih poslova za Srbiju
16. septembar 1942
.

Nesposobni da upravljaju sobom

Hrvati su u ovom trenutku nesposobni da upravljaju sami sobom. Policija je samo posmatrač pri terorističkim činovima ustaša naspram pravoslavnog stanovništva, od kojih je - prema ustaškim navodima - oko 400.000 pobijeno.
General-pukovnik Aleksander Ler, glavnokomandujući za jugoistok
27. septembar 1943.

Sebe zovu hrvatski SS

Hrvatska partijska grupacija ustaša je katolička, nedisciplinovana, loše obučena, u borbenom smislu, delimično nepouzdana i poznata po tome da je između 600.000 i 700.000 konfesionalnih i političkih drugomišljenika, na balkanski način, poklala. Oni sebe nazivaju hrvatski SS.
SS general-major Ernst Fik
16. mart 1944.

Po uzoru na krvave verske ratove

Republika

Foto: zlocininadsrbima.com

Logor Jasenovac

Recept ustaškog vođe i poglavnika Hrvatske Ante Pavelića, u odnosu na pravoslavce, podseća na krvave verske ratove iz prošlosti: Jedna trećina mora da se pokatoliči, jedna trećina mora da napusti zemlju, a jedna trećina mora da umre. Ova poslednja tačka je ispunjena. Kad vodeće ustaše tvrde da je oko milion pravoslavnih Srba (zaključno s odojčadima, decom, ženama i starcima) poklano, mišljenja sam da je to hvalisavo preterivanje. Na osnovu izveštaja, koje sam ja dobio, cenim da se broj bespomoćnih i poklanih kreće oko 750.000 ljudi.
Herman Nojbaher, specijalni opunomoćenik za jugoistočnu Evropu
5. april 1944.

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa za 24. jul pročitajte i ostale potresne priče vezane za logor smrti Jasenovac:

  • Jezive ispovesti
  • Upoznajte lice zla
  • Svi načini mučenja
  • Nemački dosijei
  • Titova krivica
  • Nepoznato groblje najvećih mučenika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading