Obeležavamo SVETU JEFIMIJU! Ako NEMATE POSAO danas krenite da ga tražite, a evo i zašto!

Autor:

Vesti

24.07.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svete velikomučenice Jefimije ili Efimije, device koja je ostala čiste duše iako je bila na velikim mukama i pred velikim izazovima kako se ne bi odala idolopoklonstvu.

Obeležavamo SVETU JEFIMIJU! Ako NEMATE POSAO danas krenite da ga tražite, a evo i zašto!

Foto: Printskrin/Wikipedia

Sveta Jefimija

Rodom je iz Halkidona. Otac joj beše Filofron senator, a majka Teodorisija, oboje blagočestivi hrišćani.

Jefimija beše prelepa devica i telom i dušom.

Kada je Prisk antipat utvrdio praznik sa žrtvoprinošenjem Areju u Halkidonu, 49 hrišćana je pobeglo od tog skvernog žrtvoprinošenja i skrilo se. Međutim, behu pronađeni i izvedeni pred Priska. Među njima beše i sveta Efimija.

Kada ih oholi Prisk upita, zašto se ne pokoravaju zapovesti carskoj, oni odgovoriše "i carskoj i tvojoj zapovesti treba se povinovati, ako nije suprotna nebeskome Bogu, ako li je suprotna Bogu, ne samo da ne treba povinovati joj se nego joj se treba i protiviti".

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Molitva, Ilustracija

 

Tada ih Prisk stavi na razne muke, i to kroz 19 dana, iz dana u dan. 20 dana odvoji Efimiju od ostalih i poče da joj laska zbog njene lepote, da bi je pridobio za idolopoklonstvo.

Međutim, kako laskanje prođe uzaludno, naredi mučenje device. Mučiše je prvo na točku, ali anđeo Božji javi se i izlomi točak.

Potom je baciše u peć ognjenu, ali Božjom silom bi sačuvana.

Kada su to videla dva vojnika, Viktor i Sosten, poverovaše u Hrista, zbog čega su bačeni zverima i tako slavno skončaše svoj život.

Potom Efimija bi bačena u rov, napunjen vodom i otrovima, ali ona prekrsti vodu pa kada je ušla u rov, ostala je nepovređena.

Najzad, izvedena pred divlje zveri, ona se blagodarnošću pomoli Bogu, i predade duh svoj.

Njeni roditelji česno sahraniše sveticino telo.

Jefimija je stradala 304. god. i preselila se u večnu radost. Hrišćani od tada obeležavaju današnji dan u znak sećanja na svetu Jefimiju. Na ovaj dan se po tradiciji sve mlade devojke podsećaju zašto bi trebalo da ostanu device, a kao primer se navodi upravo Efimija koja nije poklekla ni pod najvećim mukama.

Veruje se i da oni koji nemaju posao mogu danas da počnu sa potragom. Trebalo bi da iskoriste svaku priliku da obezbede sirovine ili da dobiju neku novčanu pozajmicu.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading