SUDIJA HOĆE DA MI OTME KUĆU KOJA VREDI 500.000 EVRA: Dramatična ispovest Beograđanke!

Autor:

Vesti

18.07.2022

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija Vesna Miljuš hoće da mi otme kuću u centru Beograda, u kojoj moja porodica živi više od 60 godina. Tužila nas je, a predmet je završio u sudu u kom je ona u tom trenutku radila. Uzalud je traženo izuzeće suda i sudije. Nijednom nas nisu saslušali na sudu, a presuda je doneta. Naravno, u njenu korist. Ne tražim ništa, samo pravično suđenje i pravdu, ako treba i u Strazburu.

SUDIJA HOĆE DA MI OTME KUĆU KOJA VREDI 500.000 EVRA: Dramatična ispovest Beograđanke!

Foto: ST/D. KADIĆ

Ovo kaže na početku ispovesti za Republiku Sanja Nešić iz Beograda.

Ona i njena porodica, kako tvrdi, prolaze pravu golgotu zbog Vesne Miljuš, koja je trenutno na poziciji sudije Apelacionog suda, a hoće da im otme kuću u centru Beograda, čija je tržišna vrednost oko 500.000 evra.

RUDNIK UGLJEVIK

Priča porodice Nešić počinje 1961, kada Sanjin deda Gojko Nešić, tadašnji direktor rudnika Ugljevik, dobija na korišćenje kuću kod Vukovog spomenika, u Držićevoj 17.

Rudnik devedesetih šalje pismo njegovoj udovici Magdaleni s pitanjem da li ona, sada već kao zaštićeni stanar, želi da otkupi kuću jer ima pravo prvenstva.

Pošto je Magdalena potvrdno odgovorila, rudnik je tražio mišljenje Agencije za proveru vrednosti nekretnine, u tom trenutku u Beogradu je to bila "Alka trgovina". U njihovom izveštaju, s obzirom na to da su Nešići više puta renovirali kuću, uključujući i fasadu i krov, stoji da ne treba ništa da doplate na ime kupovine.

Rukovodstvo rudnika, nezadovoljno time, ipak stavlja kuću na licitaciju. Poziv dobija i Magdalena, međutim, zbog rata ne može da ode u BiH.

U oglasu kojim se najavljuje licitacija jasno stoji da je kuća neuseljiva jer u njoj žive zaštićeni stanari, te da se kupuje na sopstvenu odgovornost. I tu na scenu stupa Dimitrije Ivančević, otac sudije Vesne Miljuš.

- Mi imamo saznanja da su direktor rudnika i Dimitrije Ivančević bili prijatelji, možda i kumovi. On tu kuću kupuje na licitaciji i tada mi ulazimo u problem. Mi imamo Ivančevićevu uplatnicu, na kojoj piše 200.000 nečega. To je 50 odsto vrednosti, drugih 50 odsto nikad nije isplatio. Nas su obavestili iz rudnika da je kuća prodata i mi ulazimo u spor s njim - kaže Sanja Nešić.

U međuvremenu, Miloš Nešić, Sanjin otac, 2003. kupio je kuću od države Srbije pošto je imovina bivših republika prešla u vlasništvo Srbije. S Ministarstvom finansija je zaključio ugovor i isplatio celokupan traženi iznos. Slučaj je i pored toga ostao na sudu, a kada je Ivančević preminuo, u predmet 2007. ulazi njegova ćerka sudija Vesna Miljuš - pojavljuje se kao jedini naslednik iako to nije bila.

- Ona je tad već bila sudija Prvog opštinskog suda. Sve sudije koje su dosudile u njenu korist napredovale su preko reda - kaže Nešićeva.

VRHOVNI SUD

I tu dolazimo do drugog velikog problema ovog slučaja, pored toga da su oni kuću, praktično, dva puta već platili - suđenje je bilo sve, samo ne fer.

Advokat Miodrag D. Jevtić, koji na sudu poslednjih godina zastupa porodicu Nešić, kaže da je ovo predmet u kom stranke nikad nisu saslušane, a morale su po slovu zakona. 

- Tužilja 25. maja 2016. stavlja tužbu na Viši sud, a ona je tada bila sudija Višeg suda, tu je radila. Od samog početka je suđenje bilo navijačko. Mi smo odmah tražili da Viši sud bude izuzet. Ovo je građanska parnica, ima 16 sudija građanskog odeljenja i tužilja je jedan od njih - kaže Jevtić.

U međuvremenu, Vesna Miljuš se upisala u katastar.

- Mi smo se žalili, ali je žalba odbijena, zbog čega smo izjavili reviziju Vrhovnom kasacionom sudu 12. maja 2022. i odlučili da istupimo u javnost. Ako ovo ne prođe, idemo na Ustavni sud, ako treba i u Strazbur - kaže advokat Jevtić.

Bacila oko na još neke kuće

- Dimitrije Ivančević i njegova ćerka Vesna Mišljuš su pokušali još mnogo beogradskih porodica da izbace iz kuće, neke su i uspeli. Uvek su u pitanju kuće u centru grada - kaže Nešićeva i dodaje:

- Troje sudija je sudilo u našem predmetu u Višem sudu, gde se tada nalazila i Vesna Miljuš. Sudili su veoma pristrasno i u korist tužilje i za to su bili nagrađeni, to je lako proverljivo.

Nije odgovorila na naša pitanja

Pošto se nije javljala na telefon, Vesni Miljuš smo pitanja poslali SMS porukom. Međutim, umesto odgovora, od nje je, i to u ponoć, stigla poruka očigledno namenjena nekom drugom: "Evo obraćanje 'novinarke'."

Sutradan, pošto joj je sugerisano da vreme kad je poslala poruku nije vreme kada se komunicira s sagovornicima, više se nije oglašavala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lola

18.07.2022 15:11

Gospodo, ovo rade izvrsitelji, svima nama i SVE salju na pogresne adrese, osim zadnjeg resenja. Drzava da reaguje ili Drzava to dozvoljava?!?