Oprez dok vežbate kada su vrućine: Da li i koja voda može da nam nadoknadi minerale koje gubimo tokom fizičke aktivnosti

Autor: Republika

Vesti

15.07.2022

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Leto je stiglo, nema više izgovora - vreme je da se izađe napolje i vežba! Aktivnost na otvorenom je odličan način da se unese zabava u fitnes - ali zahteva posebnu pažnju – vežbanje tokom leta može da bude opasno ukoliko niste dovoljno i dobro hidrirani.

Oprez dok vežbate kada su vrućine: Da li i koja voda može da nam nadoknadi minerale koje gubimo tokom fizičke aktivnosti

Foto: Shutterstock

Kada je toplo, naše telo se više znoji da bi nam pomoglo da se ohladimo. A u zavisnosti od temperature, vlažnosti vazduha, i toga kojom se aktivnošću bavimo, možda nećemo ni shvatiti koliko se znojimo. Zato ne treba da se oslanjamo samo na osećaj žeđi da nam kaže koliko tečnosti treba da popijemo. Da bi mišići radili i izbegli umor, izuzetno je važno da se pije dovoljno tečnosti pre, tokom i posle fizičke aktivnosti. Kada se pripremamo za trening na otvorenom, bilo da je reč o šetnji, trčanju, biciklizmu ili tenisu, preporuka je da popijemo oko dve čaše tečnosti dva sata pre aktivnosti.

Tokom aktivnosti, treba da popijemo 100 do 200 ml tečnosti na svakih 15-20 minuta da bi naši mišići bili dobro hidrirani. Ako planiramo jednosatnu šetnju ili vežbanje u teretani, preporuka je da ponesemo sa sobom litar vode, a piće po završetku vežbanja je obavezno.  Ali koje piće najbolje hidrira?

Republika

Foto: Shutterstock

 

Za većinu aktivnosti na otvorenom, voda je najbolja za hidraciju.  Ali, važno je da pijemo vodu koja će ne samo da će da utoli žeđ, već i da nadokandi izgubljene elektrolite (natrijum, kalijum, magnezijum).  Takva voda je arteška voda, koja sa svojstvima koje poseduje, spada definitivno, u najbolji izbor:

- kalcijum, koji je važan za naše kosti,
- magnezijum sa benefitima za kardiovaskularni i nervni sistem,
- silicijumdioksid,  koji daje arteškoj vodi svežinu
- prirodne minerale (elektrolite) koji pomažu u regulaciji aciditeta-kiselosti u organizmu i održavanju njegovog pH balansa.

- Prečišćena, filtrirana voda je najčešći sadržaj flaširanih voda, široko dostupna u svim marketima na tržištu i ona jeste bezbedne što se tiče ispravnosti, ali je takođe prečišćena i od minerala koji su benefit za organizam, a naročito tokom leta kada se više znojimo i tako gubimo minerale. Zato se zbog svog sastava, za piće preporučuju arteške vode kao najbolje za organizam – kaže dr Gordana Peković, nefrolog i dodatno nam objašnjava zašto su arteške vode najbolji izbor.

- Arteške vode su prirodno mineralne vode, sadrže optimalnu koncentaciju minerala, koji su tako važni za rad naših ćelija i predstavljaju izvor života za čoveka. Pre svega se misli na natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum. Ali, pored koncentracije, važan je i međusobni odnos pojedinih minerala. Najpribližniji odnos idealnom odnosu kalcijuma i magnezijuma, možemo da pronađemo u vodama kao što je VODAVODA iz Banje Vrujci koja je u izdani odakle se crpi, sa dubine od 605 metara, bila sakrivena od svega štetnog, pa joj nisu potrebne prerade i filtriranja. Nju je priroda filtrirala. A zbog blagotvornog dejstva koje ima na organizam, stručnjaci preporučuju svakodnevnu konzumaciju ove vode u neograničenim količinama – kaže dr Peković.

Republika

Foto: M.M.

dr Gordana Peković

Pored toga što je sama priroda svojom inteligencijom sakrila VODAVODU od svega štetnog, nju je priroda sama obogatila mineralima:

- Sama geološka sredina i njeno isticanje pod pritiskom omogućili su da se ona obogati mineralima. Dakle, priroda je to uradila, što joj daje poseban kvalitet. Zato VODAVODA ne zahteva dodatne tretmane za poboljšanje kvaliteta, sama po sebi je izuzetno kvalitetna i jedna je od retkih voda takvog kvaliteta na ovim prostorima, a i šire. Kada je u pitanju hemijski sastav, izbalansirani sadržaj magnezijuma (18 mg), i kalcijuma (75 mg,) kao i nizak sadržaj natrijuma čine ovu vodu izuzetnom i daju joj mogućnost za neograničenu upotrebu. To je taj idealan balans minerala, tako inteligentno, prirodno napravljen – kaže Tanja Pajčić, inženjer hidrogeologije. Sve ove osobine naše arteške VODAVODE koja dolazi iz Zapadne Srbije, govore da je ona svojim sastavom takva da će tokom letnjih meseci najbolje utoliti žeđ, ali nam i nadokanaditi sve minerale i elektorilite koje smo znojenjem izgubili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading