ZBOG KENTAURA RASTE NAPETOST: Novi soj KORONAVIRUSA se širi po Evropi!

Autor:

Vesti

13.07.2022

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Tiodorović upozorio na novi soj koronavirusa - Kentaur. Apeluje na sve da se vakcinišu.

ZBOG KENTAURA RASTE NAPETOST: Novi soj KORONAVIRUSA se širi po Evropi!

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je gostujući u jutarnjem programu RTS naveo da je kentaur soj koronavirusa preko Velike Britanije došao u Evropu, da polako raste zabrinutost, ali da bi trebalo biti ozbiljan i oprezan. Počelo je, ističe, u SAD, Kanadi i Australiji sa sojem BA 5, ali se sada i kentaur soj, to je BA 2.75 širi i već je zapljusnuo Indiju.

- U Evropu je došao preko Velike Britanije. Sada se širi i taj soj. Kod nas i u najvećem delu Evrope je dominantan soj BA 5, preko 70-80 odsto. Polako raste zabrinutost, treba biti vrlo oprezan i ozbiljan. Nošenje maske u zatvorenom, i na otvorenom ako je nemoguće držati distancu. To se odnosi na sve, ali pre svega na teške hronične bolesnike i na one sa padom imuniteta - navodi Tiodorović.

Epidemiolog kaže da će rast brojeva tokom avgusta biti zaustavljen na određenom nivou, tada se očekuje tzv. plato:

- Imaćemo verovatno tokom jula i avgusta porast i jedan plato koji neće biti baš mali, možda 2.000 dnevnog potvrđivanja pozitivnosti. To je već zapaženo u SAD, približava se na nekom nivou platoa u nekoj od evropskih zamalja. Moramo biti oprezni i vrlo ozbiljni.

Dodaje da apsolutno moramo da budemo svesni da bi trebalo da se vakcinišu oni koji imaju oslabljen imunitet bez obzira na uzrast, prenosi Blic.

NE ZAVISI SVE OD VAKCINE

Preporuka je, ukazuje, za četvrtu dozu najosetljivijim grupama.

- Ako je prošlo više od pet meseci od treće doze trebalo bi da prime četvrtu. I za ostale ako im lekar preporuči trebalo bi i oni da prime. Ja sam, ipak, za to i da konsultuju lekara i oni koji nemaju komorbiditeta - dodaje Tiodorović.

Navodi da pojavom novih sojeva postoji manji rizik - da li će svaka vakcina da štiti podjednako. Ali da je zavisi sve od vakcine.

- Ako je organizam očuvan, dobrog imuniteta, on će sa vakcinom dobiti još bolju zaštitu. Ali, ako je narušen komorbiditetima, onda je sigurno da vakcina ima manji efekata, ali dovoljan da osoba ne dospe na respirator - ističe Tiodorović.

Navodi da leti nije problem u temperaturi koja je spolja.

- Virus ne može da preživi više od 58,6 stepeni. Ali, ako vam priđe čovek koji je zaražen bićete zaraženi. Zato je važno nositi masku u zatvorenom prostoru, držati distancu. Ipak, treba biti svestan da podsojevi nemaju takav udar kakav je imao delta soj. Imaćemo porast i potrebu da se ponašamo odgovorno, ali zato će jesen biti važna - objašnjava epidemiolog i dodaje:

- Sa početkom škole, povratka većeg broja zaposlenih, imaćemo veću mogućnost zaražavanja i krajem septembra i u oktobru ući ćemo u period kada bi daleko više trebalo poštovati mere. Proizvođači vakcina su najavili da ćemo imati vakcinu koja će biti prilagođena novim sojevima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading