DIJANIN SINDIKAT UDARIO NA GENERALA: Nova krivična prijava protiv Malešića

Autor:

Vesti

11.07.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki funkcioner MUP preko udruženja koje kontroliše želi po svaku cenu bivšeg načelnika novosadske policije da vrati u pritvor.

DIJANIN SINDIKAT UDARIO NA GENERALA: Nova krivična prijava protiv Malešića

Foto: printscreen/youtube.com

Tek nekoliko dana pošto ga je sud pustio iz pritvora, usledio je novi prljavi udar na generala Slobodana Malešića, nekadašnjeg načelnika novosadske policije i pomoćnika direktora policije prozvanog srpski Eliot Nes zbog beskopromisnog obračuna s kriminalom.

Naime, Strukovno udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" iz Novog Sada je protiv generala podnelo krivičnu prijavu u kojoj ga tereti za nekoliko navodnih krivičnih dela: od nesavesnog rada u službi preko zloupotrebe službenog položaja do neizvršenja sudske odluke, čime je, kako stoji u prijavi kojom je obuhvaćen i Malešićev bivši zamenik Momčilo Krsmanović, republički budžet oštećen za više od milion dinara.

Republika

Foto: ST/Nikola Mutić

Dijana Hrkalović

PROVIDAN POKUŠAJ

Kada se zna da niko od više od 40 svedoka tužilaštva nije teretio generala ni po jednoj od tačaka optužnice Specijalnog tužilaštva, sasvim je jasno da je nova prijava providan pokušaj da se oklevetanom visokom oficiru MUP po svaku cenu "nešto nađe".

- Ovog puta je za prljavi posao izabran sindikat za koji i vrapci na grani znaju da ga je formirala bivša vladajuća garnitura u MUP s Dijanom Hrkalović i Nebojšom Stefanovićem na čelu. Takođe, sumnja se da radom ovog udruženja direktno koordiniše jedan visoki funkcioner policije, koji po svaku cenu želi da vidi Malešića iza rešetaka. Očigledno je da su ovi nazovisindikalci samo promenili dres i da su se pokazali upotrebljivim i za pojedince u sadašnjem rukovodstvu policije - kaže izvor Srpskog telegrafa upućen u ceo slučaj.

Policajci kojima je dobro poznat istorijat pomenutog sindikata tvrde da je Nenad Ljubišić, njegov predsednik, bio jedan od miljenika bivše državne sekretarke i da je od običnog saobraćajca dogurao do mesta komandira u Sremskim Karlovcima. Tačnije, da je bio deo mreže koju je Hrkalovićeva formirala i preko nje kontrolisala ceo MUP.

Republika

Foto: ST/Vlada LUKIĆ

Nebojša Stefanović

PODRŽAVAO ČISTKE

- Na internetu se vrlo lako mogu naći saopštenja ovog udruženja iz Stefanovićevog vremena, u kojima su mu davali punu podršku za čistke časnih policajaca. Pozivali su da se "odvoji žito od kukolja", mada su dobro znali da se radilo o najobičnijoj odmazdi nad svima koji su odbijali da učestvuju u kriminalnim radnjama. Sipali su drvlje i kamenje na kolege koje su ukazivale na urušavanje čitavog bezbednosnog sistema u režiji Dijane i Nebojše. Omiljena meta im je bio Policijski sindikat Srbije, koji je tada jedini digao glas protiv zloupotreba - podseća naš sagovornik.

Podsetimo, general je uhapšen 5. aprila zajedno s policajcima Ljubomirom Stanišićem i Draganom Kovačevićevim, kao i biznismenom iz Prijepolja Dženanom Kujovićem. Njima se na teret stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela, krivično delo trgovina uticajem i krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je pravi razlog hapšenja to što je u jednom razgovoru ispričao da visoki funkcioner MUP šmrče kokain i orgija po Novom Sadu, a nekom je očigledno smetalo i što je važio za jednog od najozbiljnijih kandidata za direktora policije.

Iz Strukovnog udruženja policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na naša pitanja.

Tikva pukla zbog para?

Predsednik ovog sindikata Nenad Ljubišić ranije je bio u Sindikatu srpske policije, čiji je predsednik Lazar Ranitović. Kako tvrde naši izvori, sumnja se da su njih dvojica mućkali s novcem od opštinskih odbora za bezbednost, pa je tikva pukla zbog para.

Ranitović, inače, nije krio da je blizak s porodicom bivšeg ministra Nebojše Stefanovića, pa se svojevremeno pohvalio fotografijom sa, sada pokojnim, ministrovim ocem Brankom (vidi sliku).

Tek se sada "setili"

Zanimljivo je da su pojedini mediji na sva zvona objavili informaciju o novoj krivičnoj prijavi protiv generala Malešića, mada takvih prijava koje podnose raznorazni sindikati ima na stotine.

- To je jedan od najčešćih vidova sindikalne borbe i služi da se putem pritiska na MUP isposluje bolji položaj za pripadnike policije ili spreče kriminalne radnje koje urušavaju ugled ministarstva. Nije baš uobičajena ovakva naknadna pamet, odnosno da se tereti rukovodilac kome se već sudi za drugo krivično delo. Takođe, postavlja se pitanje gde je taj sindikat dosad bio i zašto je čekao da general bude pušten iz pritvora, pa da se tek onda "seti" njegovih grehova - kaže izvor našeg lista.

Tužiteljka potvrdila pakovanje afere

Svedočenje Sanje Protić, rukovodioca odeljenja za borbu protiv korupcije u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, jasno govori da se radi o montiranom procesu protiv Malešića.

- Ona je na saslušanju ispričala da je Zoran Simović, kome je načelnik Uprave kriminalističke policije Bogdan Pušić usmeno naredio da spakuje slučaj, sve vreme pretio i tražio da policija istražuje firmu "Matador" i njenog vlasnika Dženana Kujovića, iako u materijalu nije našla elemente krivičnog dela. Pozivao se na silne i moćne ljude iz vrha vlasti i na viši interes. Ona je to odbila, pa je slučaj prebačen specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal - podseća naš izvor.

Činjenice

hronologija slučaja "Malešić"

- uhapšen 5. aprila

- tužilaštvo izvelo više od 40 svedoka, nijedan ga nije teretio

- uprkos svemu, pritvor mu produžavan sve do 4. jula, kada je pušten

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading