Izvršitelji masovno maltretiraju građane - MORA IM SE STATI NA PUT!

Autor:

Vesti

08.07.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bahatost i iživljavanje javnih izvršitelja problem je s kojim se sve više građana danas susreće. Gotovo svakodnevno pristižu žalbe na ponašanje pojedinih izvršitelja jer na muci naroda zgrću pare. Za dug od svega 100 evra nedužnim ljudima uzimaju automobile, a neretko koristeći određene rupe u zakonu, otimaju stanove i kuće, kao i mnoge druge dragocenosti.

Izvršitelji masovno maltretiraju građane - MORA IM SE STATI NA PUT!

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Da je po sredi najstrašnije maltretiranje kom se mora stati na put smatra i predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević, koji, ističe, gotovo svakodnevno dobija žalbe od strane potrošača na rad izvršitelja.

- To je danas veliki problem. Maltretiranju građana od strane izvršitelja se mora stati na put. Svakodnevno imamo žalbe potrošača na nerazumno ponašanje javnih izvršitelja. Za dug od svega nekoliko hiljada dinara, ili pak par stotina dinara, naprave se troškovi potrošačima preko 30-40.000 dinara. To je poseban problem pred kojim zatvaramo oči i taj sistem, koji je zapravo napravljen, mora se zaustaviti - ističe Bogosavljević. 

Foto: YouTube/Printscreen

Petar Bogosavljević

On objašnjava da niko ne beži od činjenice da se dugovi moraju izmiriti, ali ističe da mora da postoji realna kalkulacija, koju izvršitelji često ne uzimaju u obzir.

- Zbog odre|enih zakonskih nedoumica stvoren je teren na kome se ovakve stvari mogu dešavati. Što se tiče potrošača, mogu da kažem da su posebno ogorčeni na činjenicu da se zbog duga za komunalne usluge, od svega nekoliko stotina dinara, prave dugovi od po nekoliko hiljada evra, a kao posebna stavka naplaćuje se ,,uspešno obaveljen zadatak izvršitelja" ,što je zaista skandal - objašnjava naš sagovornik. 

Naša redakcija je u više navrata pokušala da stupi u kontakt sa nekim iz Komore javnih izvršitelja, ali nam do zaključivanja ovog broja nisu odgovorili.

Podsetimo, Republika je već otkrila jedan od slučajeva u kom je čovek ,,skinut" sa granice, pretrpeo najstrašnije maltretiranje i zbog duga od 50.000 dinara zaplenjen mu je automobil od 9.000 evra. 

- Boravio sam u jednoj susednoj zemlji, gde sam pri odlasku na graničnom prelazu prošao sasvim normalno. U povratku je sa mnom u vozilu bio prijatelj Amerikanac koji je tog dana trebao da leti za Njujork. Kada smo stigli na granicu, počeo je, najblaže rečeno, pakao. Granična policija nam je rekla da stanemo sa strane, izbacila nas iz vozila i odvela u jednu prostoriju, koja je bila nalik pritvoru. Kada sam upitao o čemu se radi, rekli su mi da ne mogu da mi daju nikakve informacije dok ne stigne policija iz Loznice. Po nalogu javne izvršiteljke Isidore Ranković, izdat je nalog za zaplenu automobila, a sve to zbog dugovanja prema osiguravajućoj kući, koje je 50.000 dinara. Nisam verovao šta slušam i odmah sam ponudio da platim dug da bih mogao da krenem. Međutim, rekli su mi da to ne može tako i da postoji procedura koja mora da se ispoštuje. Na svu muku i ponašanje granične policije je bilo, najblaže rečeno, skandalozno. Moj prijatelj čak je hteo da pozove američku ambasadu s obzirom na to da je njihov građanin. Ponašali su se prema nama kao da smo najveći lopovi. Nakon drame koja je trajala nekoliko sati rekli su nam da mi možemo da idemo, ali da vozilo ostaje kod njih do daljeg - ispričao je tada naš sagovornik.

Foto: shutterstock

Novac

Važno načelo srazmere 

Advokat Teodora Veruović, govoreći o konkretnom primeru, objašnjava da nema preciznih pravila:

- Nema nikakvog zakonskog limita u pogledu izvršenja na vozilima, osim načela srazmere kojim izvršitelji moraju da se rukovode.

Varaju starije ljude zbog izmišljenog duga

Da pojedini javni izvršitelji rade što im se prohte i da na prevaru ljudima oduzimaju stanove, automobile i skupocene stvari, maltretiraju ih i slično, javna je tajna. Kao jedan od primera može poslužiti i situacija koja se nedavno dogodila jednom starijem bračnom paru u Loznici.

- Mojim roditeljima je nedavno na vrata pokucao izvršitelj iz Čačka. Teretio ih je za dug za struju, za koji se kasnije ispostavilo da i nije postojao. Hteo je da im popiše stvari u kući, ali su oni preplašeni odmah pozvali mene. Izvršitelj se zbunio jer mu je namera bila da uhvati starije ljude i opljačka ih na blef. Odlaskom u EPS utvrdilo se da je čak postajala u pretplata od 15 dinara. Kasnije sam saznao da ta "mafija" masovno hvata starije ljude jer su oni često neobavešteni. Primenjuju i praksu da u manjim sredinama šalju izvršitelje iz drugih gradova jer u malim mestima svi sve znaju - ispričao je za Republiku B.G. (ime poznato redakciji) sin bračnog para.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading