DA LI KOD SEBE SMETE DA IMATE BROMAZEPAM? Hapšenje poznate glumice i dobijanje recepta zbunilo javnost

Autor:

Vesti

06.07.2022

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Slučaj hapšenja glumice M. B. zbog table "bromazepama", mnoge je iznenadio, a direktorka apoteke "Beograd" kaže da se ovaj lek nikako ne može svrstati u opojnu drogu, dok je zabranjeno upravljati vozilom, ukoliko koristite ovaj anksiolitik

DA LI KOD SEBE SMETE DA IMATE BROMAZEPAM? Hapšenje poznate glumice i dobijanje recepta zbunilo javnost

Foto: Uprava carina

Glumicu M. B. (28) policija je privela jer je kod sebe imala tablu "bromazepama", za koji nije imala recept. Ovaj nesvakidašnji slučaj iznenadio je javnost, a spec. farm. Jasminka Bjeletić spec. menadž, direktorka apoteke "Beograd", da glumica nije ni mogla da ima recept, jer sada postoje samo elektronski recepti, a da lek nikako ne može da se svrsta u opojnu drogu, kako su mediji naveli da piše u policijskom izveštaju.

"Bromazepam' je lek iz grupe tzv. anksiolitika, odnosno služi za lečenje anksioznosti, tačnije stanja uznemirenosti. Međutim, česta je terapija i za srčane bolesnike, pre svega one koji imaju visok pritisak jer se koristi da opusti srčani mišić, a time i smanji krvni pritisak", objašnjava za Kurir Bjeletićeva i dodaje da ima upotrebu i u ginekologiji kod opuštanja grlića materice, odnosno tokom porođaja.

Ona objašnjava da "bromazepam" može da izda i lekar specijalista - psihijatar, kardiolog, ali i doktor opšte prakse.

"Najpre 'bromazepam' nije opojna droga, opojne droge se ne izdaju u apotekama i na recept. Zna se šta su opojne droge, marihuna, hašiš... A ono što su najjači lekovi koji se izdaju u apoteci svakako nisu opojne droge, ali se oni izdaju po posebnoj proceduri, režim izdavanja je na tzv. dupli recept. U apoteci vodimo posebnu knjigu izdavanja tih lekovima, što policija može da iskontroliše.

Foto: Uprava carina

Lek

- Ali, 'bromazepam' nikako ne spada u te lekove. 'Bromazepam' se, kao i većina lekova, izdaje pacijentu u apoteci putem elektronskog recepta koji se iz doma zdravlja spušta elektronski u apoteku. Pacijent više ne dobija pisani recept u papirnoj formi, već samo dođe u apoteku i podigne svoje lekove na osnovu tog elektronskog recepta, a identifikuje se zdravstvenom knjižicom. I ta glumica nije mogla da ima nikakav papir kod sebe kao dokaz da joj je lekar prepisao 'bromazepam'. A ona, kao i svaki pacijent, može sa sobom da nosi terapiju ako treba da je popije u određeno vreme. To je posebno slučaj s hroničnim bolesnicima, koji stalno moraju da imaj terapiju kod sebe. I zato prvi put čujem za ovakav slučaj - naglašava Bjeletićeva.

Bjeletićeva navodi da bi ovaj slučaj jedino imao smisla da je glumica bila za volanom, što bi bilo kontraindikovano, odnosno ne bi smela da vozi dok je na toj terapiji. Upotreba ovih lekova je zabranjena u tim slučajeva i to je jasno označeno crvenim trouglom na pakovanju leka.

Lek 'bromazepam' ima snažan uticaj na psihofizičke sposobnosti. Za vreme terapije nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilima, niti rukovanje alatima i mašinama", piše u uputstvu objavljenom na ALIMS, gde se dodaje da lek može osobu učiniti pospanom, otežati koncentraciju i usporiti reakcije.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Malo sutra

06.07.2022 15:23

Oceli panduri odgovarati zbog maltretiranja gradjanke