HRVATI LOVE BAJU MALOG KNINDŽU: Traže ga u rodnoj kući u Gubinu pod Dinarom, OVO JE RAZLOG!

Autor:

Vesti

04.07.2022

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvati obožavaju pevača i nude veliki novac samo da ga vide i da im peva"Ne volim te Alija!", razlog za to je krajnje neobičan.

HRVATI LOVE BAJU MALOG KNINDŽU: Traže ga u rodnoj kući u Gubinu pod Dinarom, OVO JE RAZLOG!

Foto: youtube.com/ Glamur TV HAPPY

Željko Injac, verski analitičar i novinar nedavno je bio na putu, i imao prilike da poseti Gubin, mesto koje se nalazi pod Dinarom.

U Gubinu leži zaseok Pajčin, prepoznatljiv po jednom svom stanovniku, istog prezimena - Pajčin. U narodu najpoznatiji je kao Baja Mali Knindža, pevač koji se proslavio najviše pevanjem pesama ratne nacionalističke tematike tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Njegovo rodno mesto, kao i kuća u kojoj je odrastao nalazi se upravo u mestu Gubin.

Injac je imao prilike da u ovom zaseoku podno Dinare vidi rodnu kuću popularnog pevača, kao i da razgovara sa meštanima koji su mu otkrili neke zanimljivosti o odnosima sa Hrvatima, i o tome koliko ovaj narod voli pomenutu estradnu zvezdu.

- Kuća Baje Knindže, ono što je ostalo od nje. Bio sam u tom zaseoku Pajčina, u Gubinu, pod Dinarom. Kažu meštani da Hrvati često dolaze tu i traže Baju... Pomislio sam da bi ga maltretirali. Vele, traže da im peva "Ne volim te Alija!" i druge pesme, ali ova im je omiljena - napisao je Injac na Tviteru i podelio fotografiju trošne kuće Baje Malog Knindže.

Injac je za Republiku ispričao šta je sve imao prilike da vidi i čuje na svom putovanju, a posebno mu je bilo interesantno to što je obišao staru Knindžinu kuću, koja je ostala u onoj formi u kojoj je nastala, obična, mala, trošna kuća u seocetu podno Dinare.

- Bio sam pre nedelju dana tamo, nema puno ljudi. Na 50 kilometara živi 50 ljudi, u proseku su negde oko 80 godina, najmlađi čovek ima 60. U zaseoku Pajčin, i on se preziva tako, ima nekih desetak kuća, većina su renovirane, ali njegova nije. Kažu i meštani da ima on novca, ali da neće ništa da dira, to tako stoji. Na moje pitanje da li on dolazi, rekli su mi da je to retko kad - naveo je naš sagovornik.

Tokom boravka u Gubinu pažnju mu je privukao veliki broj automobila sa hrvatskim tablicama, tada je otkrio da oni tu love.

- Znam da je tamo retko i pitao sam meštane šta rade, jer znam da ih nema tu inače. Meštani su mi rekli da idu u lov na Dinaru i onda pošto put tuda vodi kroz selo Gubin, a znaju da je tu Bajina kuća, svrate da vide da li je on tu. Pitam što ga traže, kažu - da im peva pesme, nude ogromne pare samo da ga vide i da im peva - govori Injac.

Kako objašnjava Injac, odabir ove pesme usledio je upravo između promene u odnosima između Srba i Hrvata na ovom podneblju, koji je uslovljen pogoršanju odnosa Hrvata i muslimana:

- Odnos se tamo dosta promenio, između Srba i Hrvata je sad dobar, ali između muslimana i Hrvata nije. Zato su Hrvati sad dobri sa Srbima, čudna je ta naša narav, pokazuje zapravo da smo svi isti narod, taj naš inat i prkos.

Tokom putovanja Injac je obišao i crkvu u Livnu. Mesto Livno nalazi se uz Gubin, broji oko 10.000 stanovnika.

- U crkvu u Livnu dolaze Srbi iz mešovitih brakova, pravoslavci su, jedan roditelj im je Hrvat, a drugi Srbin. Pojac je Hrvat, Srbin pop, to je unazad 100 godina bilo nezamislivo - priča Injac.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading