ZA LETOVANJE U SRBIJI SE PRIJAVILO PREKO 120 HILJADA GRAĐANA: Najtraženije banje, pa sela i planine

Autor:

Vesti

04.07.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiju će ovog leta sigurno posetiti 300.000 turista, koji će odmor u svojoj zemlji provesti zahvaljujući subvencijama države. Zamajac u jeku sezone, kako je resorna ministarka Tatjana Matić nazvala odluku o dodeli dodatnih 200.000 vaučera za odmor u Srbiji, više je od podrške sektoru i turističkoj industriji. Odavno jedna uredba nije izazvala ovoliko interesovanje građana – za samo tri dana podeljeno je više od polovine vaučera.

ZA LETOVANJE U SRBIJI SE PRIJAVILO PREKO 120 HILJADA GRAĐANA: Najtraženije banje, pa sela i planine

Foto: e-stock/K. CVIJOVIĆ

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se do sada prijavilo 121.000 građana, najviše penzionera (65.000) i nezaposlenih lica (37.000). Mali je rekao da je želja predsednika Aleksandra Vučića bila da se najpre izađe u susret onima kojima je to najpotrebnije, ali i da građani ostanu i provedu odmor u Srbiji.

Gotovo da nema mesta u našoj zemlji iz kog već sada makar jedan objekat nije ponudio smeštaj za vaučere. Prema poslednjim podacima „Pošte Srbije”, najviše izdatih vaučera i dalje je u Kragujevcu, a najveće interesovanje građani pokazuju za smeštaj na Kopaoniku, u Prolom banji, Sokobanji, Sijarinskoj banji i na Zlatiboru. Turizam Srbije je inače već zabeležio odlične rezultate. Prema oceni Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, ova sezona je, po svim pokazateljima, jedna od najboljih.

– Ukupan broj turista od januara do sada je već prešao 1,6 miliona, a broj noćenja 5,3 miliona, dok je devizni priliv od turizma, prema podacima Narodne banke RS, u prva četiri meseca 2022. godine u odnosu na isti period prošle godine (koji je bio rekordan sa 1,56 milijardi prihoda od turizma) u porastu od 45 procenata – izjavila je ministarka Matić za „Politiku”. Najnovije mere u kojima su za dodatnih 200.000 vaučera iz budžeta opredeljene tri milijarde dinara, sigurno će podstaći razvoj malih i srednjih preduzeća u ovoj oblasti.

Prema uredbi Vlade Srbije, vaučeri za subvencionisani odmor se mogu koristiti za najmanje pet noćenja van prebivališta korisnika. Za razliku od prethodnih 100.000 vaučera, koji su iznosili po 5.000, nova tranša je po 10.000 i 15.000 dinara. Vaučer od 10.000 dinara mogu koristiti lica koja su u 2022. godini ostvarila pravo na vaučer od 5.000 dinara. Vaučeri od 5.000 dinara se koriste samo za uslugu smeštaja, a vaučeri od 10.000 i 15.000 dinara mogu se koristiti pored usluge smeštaja i za smeštaj sa doručkom, polupansion i pansion i navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava koji se po vaučeru može refundirati ugostitelju. Kako je navedeno u ovom dokumentu, po završetku korišćenja ovih usluga, ugostitelj je u obavezi da korisniku izda fiskalni račun i on mora da sadrži sve elemente propisane Zakonom o fiskalizaciji, kao i iznos boravišne takse, njenog oslobađanja od plaćanja ili umanjenja u skladu s propisima kojima se uređuje oblast ugostiteljstva.

Vaučerom se ne mogu plaćati posebno usluge pića, zdravstvene i druge usluge, kao ni boravišna taksa. Krajnji rok za korišćenje vaučera u iznosu od 5.000 dinara je 20. novembar 2022. godine, a za korišćenje vaučera u iznosu od 10.000 i 15.000 dinara je 31. oktobar 2022. godine.

U turističkim agencijama kažu da je potražnja za smeštajem u domaćim turističkim centrima porasla i da je sada sigurno da će se sezona u banjama i na planinama produžiti. Kako objašnjavaju, to neće uticati na turiste koji su već uplatili letovanja van zemlje, niti će zbog vaučera odustati, ali je sigurno da će mnogi od njih iskoristiti ovo pravo za dodatni odmor u Srbiji.

– To je onih nekoliko dana koji nedostaju pred kraj leta, kada se spajaju vikendi s nekoliko slobodnih dana. Idealno za produženi vikend , a sa 15.000 dinara i još ukoliko vaučer dobiju dve osobe, može da se izabere dobar smeštaj, pa i odličan uz manju doplatu – kažu za naš list u agencijama.

Do uvođenja ove značajne mere Srbija je beležila pad u domaćem turizmu. Otkad su uvedeni vaučeri, svake godine su rezultati bili sve bolji. Zahvaljujući vaučerima, mnoga turistička mesta su se preporodila, a posebno hoteli na destinacijama koje nisu bile razvijene. Među domaćim gostima tokom pandemije posebno je procvetao ruralni turizam Srbije, pa se čak u jednom trenutku, zbog potrebe za manjim gužvama, nametnuo kao primarni turistički proizvod koji je doživeo preporod. Dok je sektor turizma u celini trpeo ozbiljne ekonomske posledice, seoske destinacije, koje su u ponudi imale i aktivan odmor u prirodi, spontano su postale najtraženije. To se, na sreću, nastavilo i sada, a mnogi vlasnici smeštaja u selima su u međuvremenu uspeli da kategorizuju svoje objekte i stanu u red za goste koji ove sezone s jednim vaučerom mogu da „plate” i više od pet dana odmora na selu. Antrfile

Ko ima pravo?

Pravo na korišćenje vaučera može se iskoristiti smo po jednom osnovu, a korisnici vaučera mogu biti:

– penzioneri

– nezaposleni iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje

– korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica koji to pravo ostvaruju u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita

– korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica koji to pravo ostvaruju u skladu sa zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje

– zaposleni čija primanja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno

– ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata s primanjima koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno

– korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu

– nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva

– studenti

Prijava – najkasnije 30 dana pre početka odmora

Sve prijave za dobijanje vaučera se podnose na šalterima „Pošte Srbije” i uslov je da ona bude podneta najkasnije 30 dana pre početka aranžmana. Dokumentacija se predaje lično, a u poštama savetuju da se podaci pažljivo provere jer ne prihvataju naknadne reklamacije. Dokumentacija koja se predaje nije identična za sve, tako penzioneri na uvid dostavljaju dokaze o ostvarenom pravu na penziju koje izdaje banka sa teritorije Srbije. Zaposlenima je neophodan original potvrde o zaposlenju, kao i o ostvarenoj zaradi isplaćenoj u mesecu pre podnošenja prijave. Studenti prilažu uz prijavu i potvrdu visokoškolske ustanove o statusu prvog, drugog ili trećeg stepena za tekuću školsku godinu.

Neka ne žure oni koji imaju vaučere od 5.000

Kako su saopštili iz „Pošte Srbije”, ova kompanija je unapredila sistem evidentiranja i prijema prijava građana, čime će proces izdavanja vaučera biti brži. To je posebno bitno jer je odlukom vlade omogućeno da 95.000 ljudi koji su početkom godine dobili vaučere u iznosu od 5.000 dinara sada podnesu zahtev za dodatnih 10.000 dinara.

„Prijave tih korisnika, koji apliciraju za razliku do punog iznosa od 15.000 dinara, počeli smo da primamo na šalterima svih pošta od srede, 29. juna. Naša molba za ove korisnike je da ne žure jer svi koji imaju pravo na dodatne vaučere zahteve mogu da podnesu do 21. septembra, uz podnošenje iste dokumentacije kao prilikom prethodne prijave”, rekao je Zoran Đorđević, v. d. direktora „Pošte Srbije”.

Rekordna posećenost Beograda

Glavni grad Srbije nema veze s vaučerima jer to i nije bio cilj ove akcije, već promocija turizma van prestonice, rekli su nam u Turističkoj organizaciji Beograda. Grad već beleži rekordnu popunjenost smeštaja, posećenost je premašila čak i 2019. godinu, a više od polovine turista su stranci. U TOB-u naglašavaju da je zahvaljujući dobrim putevima i novim vozovima porastao i procenat onih koji bukvalno na jedan dan dolaze u Beograd, na koncert, izložbu... i posle se brzo vrate kući.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading