Bio je među najmlađima takmičarima, ali se Miloš sa Olimpijade iz mikroelektrotehnike u Jermeniji VRATIO OKIĆEN ZLATOM!

Autor:

Vesti

03.07.2022

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miloš Grubor, student četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, osvojio je zlatnu medalju na Olimpijadi iz mikroelektrotehnike u Jermeniji.

Bio je među najmlađima takmičarima, ali se Miloš sa Olimpijade iz mikroelektrotehnike u Jermeniji VRATIO OKIĆEN ZLATOM!

Foto: Printskrin/Privatna Arhiva/Miloš Grubor

To je prva zlatna medalja za Srbiju na ovom takmičenju.

Pre nego što je predstavnike 22 zemlje ostavio za sobom, Miloš je morao da reši problemske zadatke kao što je projektovanje i testiranje digitalnih, analognih i miksed-signal integrisanih kola, poluprovodničke komponente i matematički i algoritamski problem koji se javlja u softverima za dizajn hardvera.

- Nisam se nadao pobedi, očekivalo se da Nemačka pobedi, kako su prethodne tri godine zaredom bili prvi, ali kada su izlazili rezultati i Nemačka bila druga, nisam ni slutio da ću ja biti prvi. Pred polazak profesor mi je rekao da ne stvaram sebi pritisak, jer najverovatnije neću biti prvi zbog, toga što ću biti među najmlađima i da odradim ono što smo učili i da ne očekuje ništa više od mene, ali se to ispostavilo dovoljnim. Kada sam dobio nagradu, nisam mogao da je nosim, ruke su mi drhtale od uzbuđenja, jedva sam roditeljima otkucao poruku šta se desilo - priča Miloš.

Republika

Foto: Printskrin/Privatna Arhiva/Miloš Grubor

Miloš Grubor

 

U finalu je učestvovalo 38 takmičara iz 18 zemalja, uglavnom studenti završnih godina master i doktorskih studija, ali bilo je i onih sa osnovnih, a Miloš je bio među najmlađima. Kaže da je na takmičenju video da se na našim fakultetima dobro radi.

- Kroz priču sa ostalim studentima došao sam do zaključka da se neke stvari koje naši studenti redovno uče, na nekim stranim fakultetima uopšte ne rade. Tako smo imali jedan zadatak koji sam ja smatrao jednostavnim, školskim, ali je on drugima bio velika poteškoća jer to nisu radili na osnovnim kursevima. Konkurencija je bila iz 18 zemalja i ukupno 38 takmičara u Jermeniji, ali prva faza je bila između 342 učesnika iz 22 zemlje. Uglavnom ljudi sa završnih godina master studija i doktorskih, bilo je i završnih godina osnovnih studija, ali u manjini (bio sam među najmlađima) - priča Miloš za Blic.

Jednom studentu ovaj uspeh može mnogo značiti za buduću karijeru, otvaraju se vrata velikih kompanija. I to Grubor odlično razume.

- Osim toga što je jako dobra stavka za CV, pobeda mi znači i prilikom prijava za master studije i doktorske, kao i za pronalaženje posla, jer pokrovitelj olimpijade je firma „Synopsys“ koja je jedna od vodećih u svetu, koje se bave razvojem alata za dizajn integrisanih kola. Jednostavno je, ova nagrada mi je otvorila nova vrata.

Da se na Elektrotehničkom fakultetu dobro radi, pokazuje i primer iz Miloševog slučaja na takmičenju.

Republika

Foto: Printskrin/Privatna Arhiva/Miloš Grubor

Miloš Grubor

 

- Kroz priču sa ostalim studentima, pogotovo sa drugoplasiranim, došao sam do zaključka da neke stvari koje su nama obavezne, negde se uopšte ne uče. Bio je jedan zadatak koji sam ja smatrao jednostavnim, školskim, a drugima je bila velika poteškoća jer to nisu pokrili na osnovnim kursevima. Naravno ima oblasti, ali ne puno, koje mi nismo pokrili u dosadašnjem obrazovanju, ali napominjem, ovo je takmičenje i za studente na masteru i doktorskim, pa jednostavno nije bilo vremena, ili profesori biraju šta nam je prioritetnije.

Želi da se stručno usavrši u inostranstvu

Ovaj uspešni mladić kaže da ne voli da planira daleko u budućnost, ali bi voleo da završi više obrazovanje negde u inostranstvu.

- Ne volim da planiram daleko u budućnost, za sad bih voleo da odradim više obrazovanje negde u inostranstvu, da iskusim samostalni život, jer evo već 22 godine živim sa roditeljima. Njima uvek mogu da se obratim kad mi je nešto potrebno, a vreme je da postanem svoj čovek - zaključuje Grubor.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading