ANA BRNABIĆ sa predstavnicom OEBS za slobodu medija TEREZOM RIBEIRO: Ključni prioritet REFORMA PRAVOSUĐA I MEDIJI

Autor:

Vesti

01.07.2022

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Terezom Ribeiro. Sastanku je prisustvovao šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu.

ANA BRNABIĆ sa predstavnicom OEBS za slobodu medija TEREZOM RIBEIRO: Ključni prioritet REFORMA PRAVOSUĐA I MEDIJI

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Premijerka Ana Brnabić je u razgovoru istakla da je Vlada posvećena radu na unapređenju sveukupnog medijskog okruženja i da je u tome upravo OEBS izuzetno važan partner.

Brnabić je istakla da OEBS predstavlja most između Vlade sa jedne, i medija i organizacija civilnog društva, sa druge strane. Misija ove organizacije u Srbiji radila je sa Vladom i medijskim i novinarskim udruženjima na pripremi Medijske strategije i Akcionog plana, i na sprovođenju aktivnosti i praćenju primene strategije. Misija OEBS je takođe aktivno učestvovala u svim radnim grupama koje se bave izradom medijskih zakona i pitanjima bezbednosti novinara.

Predsednica Vlade rekla je u razgovoru da će jedan od ključnih prioriteta i buduće Vlade svakako biti aktivnosti u oblasti vladavine prava, i to pre svega reforma pravosuđa i mediji.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribeiro rekla je da će OEBS nastaviti da podržava sve aktivnosti čiji je cilj unapređenje medijske scene i položaja novinara, kao i nastavak implementacije Akcionog plana za Medijsku strategiju.

Predsednica Vlade rekla je da je u toj oblasti prioritet da se završe izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima. Pored toga, nastaviće se i rad na usvajanju izmena Krivičnog zakonika u cilju unapređenja krivično-pravne zaštite novinara, što je i bilo pokrenuto uz veliku podršku eksperata koje je angažovala Misija OEBS u Srbiji.

Govoreći o pitanjima bezbednosti novinara, Brnabić je rekla da Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, sem ostalog, redovno prati status aktuelnih slučajeva napada i ugrožavanja bezbednosti novinara. Brnabić je napomenula slučaj novinara Milana Pantića iz Jagodine, koje je ubijen još pre 21 godinu, i rekla da je važno da se taj slučaj okonča.

Brnabić i Riberio složile su se da je važno nastaviti dijalog i jačanje poverenja sa medijskim i novinarskim udruženjima o svim važnim pitanjima za medijsku zajednicu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading