IZNENAĐENJE U ZAKONU O LIČNOJ KARTI 16 godina nije donja granica za vađenje ovog dokumenta! Mogu je imati i deca i sa njom mogu u pet država bez pasoša!

Autor:

Vesti

19.06.2022

19:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca sa dvocifrenim brojem godina mogu da izvade ličnu kartu.

IZNENAĐENJE U ZAKONU O LIČNOJ KARTI 16 godina nije donja granica za vađenje ovog dokumenta! Mogu je imati i deca i sa njom mogu u pet država bez pasoša!

Foto: Republika

Mnogi misle da se lična karta prvi put vadi sa punoletstvom, većina zna da su svi građani Srbije dužni da sa navršenih 16 godina imaju ovaj dokument, a malo ko je informisan da po zakonu, pravo na ličnu kartu u našoj zemlji ima svako dete starije od 10 godina

Da, dobro ste pročitali. Deca sa dvocifrenim brojem godina mogu da izvade ličnu kartu. To im omogućuje Zakon o ličnoj karti.

Pravo na ličnu kartu ima svaki državljanin Republike Srbije, stariji od 16 godina života. Pravo na ličnu kartu ima i državljanin stariji od deset godina života - stoji u članu dva Zakona o ličnoj karti.

Ova mogućnost dobija posebno na značaju u poslednje vreme pošto srpski državljani imaju priliku da samo sa ličnom kartom putuju u čak pet država: BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Tursku. Doduše, u Tursku naši državljani sa ličnom kartom mogu da idu samo avionom jer im je za prolazak kroz Bugarsku neophodan pasoš.

Ako se ima u vidu da veliki broj srpskih turista porodično ide na letovanje ili odmor u te zemlje, činjenica da i deca starija od 10 godina mogu imati ličnu kartu, predstavlja za mnoge prijatno iznenađenje i olakšavajuću okolnost.

Stvarno nisam znala da i moj mlađi sin koji ima 11 godina može da ima ličnu kartu. Slučajno sam na poslu načula o tome od kolega. Proverila sam u Zakonu o ličnoj karti i uverila se da, zaista, ta mogućnost postoji. Sin mi ima pasoš, ali verovatno ću mu izvaditi i ličnu kartu za svaki slučaj - priča jedna Beograđanka.

Deca mlađa od 10 godina u inostranstvo mogu putovati isključivo sa pasošem jer po zakonu ne mogu da izvade ličnu kartu, piše Alo.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading