KOMBINOVANI TEST NA MATURI SE MENJA?! Oglasilo se Ministarstvo prosvete: Ovo se krije iza probnog polaganja sutra!

Autor:

Vesti

14.06.2022

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razmatra se novi koncept kombinovanog testa na kojem se do sada proveravalo znanje iz čak pet predmeta

KOMBINOVANI TEST NA MATURI SE MENJA?! Oglasilo se Ministarstvo prosvete: Ovo se krije iza probnog polaganja sutra!

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Već sledeće školske godine đaci bi, kako stvari sada stoje, mogli da polažu skroz drugačiju malu maturu. Naime, iznenadno probno testiranje koje će sutra imati učenici četvrtog i sedmog razreda osnovnih škola samo je uvod u promene koje slede.

Reč je o novom konceptu kombinovanog testa na kojem se do sada proveravalo znanje iz čak pet predmeta.

Đaci su izabrali i sutra će, prema uputstvu Ministarstva prosvete, polagati jedan od pet predmeta koji se inače polažu na kombinovanom testu na maloj maturi (istorija, geografija, biologija, fizika i hemija).

Da će promene uslediti, potvrdili su i u Ministarstvu prosvete.

- Ministarstvo je u skladu sa Strategijom u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pristupilo i sagledavanju kvaliteta završnog ispita i razmatranju mogućnosti promene koncepta kombinovanog testa. Nakon višegodišnje primene završnog ispita došlo se do izvesnih uvida koji nameću potrebu za sagledavanjem i preispitivanjem njegovog kvaliteta, svrsishodnosti, kao i prednosti i nedostataka. Ovo se pre svega odnosi na kombinovani test - navode u Ministarstvu za Telegraf.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Polaganje

Kako dalje navode, mišljenja stručne javnosti, nastavnika i direktora ukazuju na to da koncept kombinovanog testa u ovom obliku nema kapacitet da ostvari svoj puni potencijal i svrhu i da su izmene neminovne.

- U skladu sa tim ZVKOV je pripremio testove za probno testiranje učenika sedmog razreda osnovne škole u školskoj 2021/2022, koje će biti održano 15. juna u svim školama u Srbiji. Učenici će se na osnovu isticanja u prirodnim, odnosno društvenim naukama opredeliti za predmet iz kog će rešavati test u okviru probnog testiranja. Mogu da izaberu jedan od ovih predmeta: fizika, hemija, biologija, geografija i istorija - kažu u Ministarstvu.

Roditelji dece sa teškoćama u razvoju ogorčeni: Sve organizovano kao da naša deca ne postoje

Mama dečaka sa autizmom kaže da je probno testiranje najavljeno 7. juna, svega sedam dana pre polaganja, a da se pritom nije uopšte vodilo računa kako će ga polagati deca sa teškoćama u intelektualnom razvoju.

Oni ne mogu da polažu iste zadatke, niti u istoj učionici sa drugom decom. Moj sin bi se sigurno unervozio od sve te gužve i stresa, pa bi onda napravio omeo i drugu decu polaganju. Iz tog razloga sam odlučila da ga ne šaljem u školu tog dana, ali zaista se osećamo diskriminisanim. Na njih se uopšte ne misli - revoltirano poručuje ova mama.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Odvojeni telefoni za vreme polaganja

Na pitanje kako ovo komentarišu, u Ministarstvu su odgovorili da im je "jedan od prioriteta da obrazovanje bude podjednako dostupno za sve učenike".

- Škole prilagođavaju testiranje svakom učeniku kome je to potrebno, a školski timovi pružaju podršku ukoliko je ona potrebna - kažu u Ministarstvu.

Ipak, iznenadno testiranje ostavilo je zatečenim i same prosvetne radnike. U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) kažu da im je nejasno zbog čega je Ministarstvu važno da se učenici testiraju, a da, kako navode, ne planiraju da izvrše obradu dobijenih rezultata.

- Ako se već sprovodi standardizovano testiranje učenika na nivou države, logično je i da autori testova prikupljaju njihove rezultate i daju analizu. Posao Zavoda radiće predmetni nastavnici za učenike 7. razreda i učitelji za učenika 4. razreda, na konkretnom nastavnom času. Tako će sve ostati na nivou škola - ističu u USPRS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Vlada

15.06.2022 12:22

I svi nastavnici da rade kombinovani test.