SRPSKI METEOROLOG NAJAVIO: Stiže prvi topao talas, GOREĆE nebo i zemlja!

Autor:

Vesti

14.06.2022

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski meteorolog Marko Čubrilo najavio je da će se prvi jak topao talas dogoditi 21. juna. On je u svojoj Fejsbuk objavi naveo da bi taj talas mogao potrajati do oko 24. juna, kada bi usledila promena.

SRPSKI METEOROLOG NAJAVIO: Stiže prvi topao talas, GOREĆE nebo i zemlja!

Foto: RHMZ/printscreen

- Jutarnji proračun operativnog ECMWF-a preti prvim jakim toplim talasom oko 21.6. koji bi potrajao do oko 24.6, kada bi usledilo jače osveženje i pogoršanje uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. Do 21.6. prijatno rano, letnje vreme - objavio je Čubrilo.

Prethodno je najavio da se u narednih desetak dana očekuje pretežno suvo i umereno toplo vreme bez velike vrućine.

Čubrilo je istakao da oko 19.06. na kratko dosta toplo, dok se posle 22.06. računa na malo svežije povremene pljuskove.

- Od utorka pa sve do petka nad gotovo celim regionom suvo i stabilno pod uticajem anticiklona. U utorak retke pojave pljuska može biti ponegde u planinskom delu regiona, dok bi nad ostalim predelima preovlađivalo suvo. U utorak malo svežije u odnosu na ponedeljak uz dnevni maksimum od +19 do +26 stepeni Celzijusa, dok će sredinom nedelje noći biti vrlo sveže i u konkavnim oblicima reljefa na planinama će minimi i lokalno biti samo oko +5 stepeni Celzijusa. Tokom dana će preovlađivati sunčano i toplo uz maksimume od +24 do +29 stepeni Celzijusa -  naveo je Čubrilo.

Foto: facebook.com/Marko Cubrilo

Marko Čubrilo

U petak su mogući lokalni pljuskovi.

- Konkretnije osveženje uz češće pljuskove bi po trenutnim postavkama bilo moguće oko 25. juna, kada bi se nešto jači hladan front uspeo svojom glavninom prebaciti preko Alpa. Što se tiče perioda pred nama ponovo se očekuje značajan deficit padavina, posebno u nizijskom delu Hrvatske i Srbije tamo gde su glavni agrarni regioni i gde je kiša najpotrebnija. Dobro je što barem temperature neće otići ekstremno visoko te će to koliko-toliko umanjiti negativne efekte suše koja se posle manjeg oblažanja ponovo vraća nad najveći deo regiona - stoji u objavi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading