DRAMATIČNI PRIZORI U MIONICI: Bujice odnele mostove, u ovim selima je najteže!

Autor: Republika

Vesti

13.06.2022

13:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom petka i subote obilne padavine izazvale su havariju, uništeni su domovi, usevi... Ozbiljne štete pretrpeli su meštani 36 sela, u pojedinim delovima opštine proglašena je i vanredna odbrana od poplava.

DRAMATIČNI PRIZORI U MIONICI: Bujice odnele mostove, u ovim selima je najteže!

Foto: Opština Mionica

U opštini Mionica proglašena je vanredna situacija i oformljena je komisija za procenu štete od poplava izazvanih obilnim kišama intenziteta i do 70 milimetara, koje su dovele do izlivanja reka i pojave bujičnih potoka tokom petka i subote.

Bujice su napravile ozbiljnu štetu i presekle putne pravce, prekinule vodosnabdevanje, a prema dosadašnjim informacijama četiri mosta su srušena, a dva su ozbiljno oštećena.

Foto: Opština Mionica

Planinica

- Štete koje su izvazvali bujični tokovi su velike. Svojom snagom, bujica je razorila lokalne puteve, mostove. U selima gde se nisu izlili potoci i reke, usled obilnih padavina narušena je infrastruktura. Voda je nosila sve pred sobom - navodi predsednik opštine Mionica Boban Janković i dodaje:

- Već smo uspeli da saniramo neke puteve, više ekipa je na terenu. Zadesila nas je elementarna nepogoda, poplavljene su i kuće, uništeni prilazni putevi. Zaista imamo tešku situaciju.

Foto: Opština Mionica

Janković u obilasku

Najteža situacija je u Planinici, Krčmaru, Gornjem Lajkovcu i Paštriću, gde su mostovi urušeni, pa meštani ne mogu da pređu preko reke. Poplavljene su kuće, a nanos je završio na poljoprivrednim parcelama i uništio useve.

- Procenjuje se da je palo i preko 70 milimetara kiše za 12 časova u Zapadnoj Srbiji. Na celoj teritoriji opštine Mionica proglašena je vanredna situacija, a na vodotocima prvog reda Toplici i Ribnici proglašena je vanredna odbrana od poplava - navode u Opštinskoj upravi Mionice.

Iz opštinskog Kol centra poručuju da je za prethodna dva dana stiglo više od 60 prijava za saniranje puteva, mostova, kuća, pomoćnih zgrada koje su poplavljene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading