PROIZVOĐAČI PELETA: GLAVNI RAZLOG NESTABILNOSTI NA TRŽIŠTU MANJAK ISPORUKA SIROVINA OD SRBIJAŠUME

Autor:

Vesti

22.05.2022

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvođači tvrde da je nepoštovanje Ugovora od strane Srbijašuma dovelo do korekcije cena

PROIZVOĐAČI PELETA: GLAVNI RAZLOG NESTABILNOSTI NA TRŽIŠTU MANJAK ISPORUKA SIROVINA OD SRBIJAŠUME

Foto: Profimedia

Optužbe v.d. generalnog direktora JP Srbijašume Igora Braunovića da su proizvođači peleta neosnovano podigli cene iako im ovo javno preduzeće isporučuje sirovinu po istoj ceni su neutemljene i netačne, kažu iz Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije. Kako navode, ove godine iz Srbijašuma im nisu isporučili ni 40% ugovorene količine po dinamici do polovine maja.

Zbog trenutne energetske situacije kao i zbog sve veće zabrinutosti građana vezanih za mogućnost nabavke peleta, želimo da ukažemo na probleme sa kojima se suočavaju proizvođači i da demantujemo paušalne navode v.d. direktora JP Srbijašume Igora Braunovića. Za prvih pet meseci isporučeno je samo 40% ugovorenih količina. Nepoštovanje Ugovora dovelo je i do nestašice sirovine i do značajnog rasta cena sirovine koja se nabavlja iz privatnih izvora“, piše u saopštenju  Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije.

Oni navode da su ugovori sa JP Srbijašume o isporuci sirovine (drveta) većini proizvođača peleta smanjeni u odnosu na prethodnu godinu.

Proizvodnja peleta je u ovoj godini u odnosu na isti period prethodne godine smanjena za 45% isključivo zbog nedostatka sirovine. Izvoza skoro da i nema pošto ne možemo da zadovoljimo ni tražnju na domaćem tržištu koja je naravno prioritet. Da smo pelet proizvodili samo od sirovine koju isporučuju JP Srbijašume proizvodnja bi za prva četiri meseca ove godine bila još 50% manja u odnosu na postojeću. Rad sa dramatično smanjenim proizvodnim kapacitetima je ekonomski neodrživ. Zbog nestašice drveta na tržištu, cela drvna industrija, u kojoj je direktno i indirektno zaposleno preko 40.000 ljudi, je u opasnosti. Nezapamćen rast cena drveta, u šta se građani mogu uveriti na stovarištima svakog dana, uz rast cena struje, nafte, čelika, materijala za pakovanje i rezervnih delova i velike fiksne troškove po toni peleta koje proizvođači imaju zbog smanjene proizvodnje, doveo je do toga da cene značajno porastu. Na kraju možemo da konstatujemo da su optužbe gospodina Braunovića proizvoljne i netačne i da je glavni razlog nestabilnosti na tržištu manjak isporuka drveta od JP Srbijašume i dramatičan rast cena drveta iz privatnih izvora.“, zaključuju iz Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije.

Podsetimo, u Srbiji je prošle godine proizvedeno 464.000 tone peleta. Izvoz je bio 57.000 tona a uvoz 84.000 tona. Potrošnja peleta u Srbiji je prošle godine iznosila preko 490.000 tona. Preko 100.000 domaćinstava se greje na pelet.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading