Beograđanka se leči od NEOBIČNE ZAVISNOSTI! Kapi za nos joj uništile život! DOKTORKA kaže da, nažalost, NIJE JEDINA!

Autor:

Vesti

16.05.2022

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se koriste dugo i nekontrolisano, kapi za nos prave kontraefekat i javlja se zavisnost, kaže doktorka Vesna Kostić.

Beograđanka se leči od NEOBIČNE ZAVISNOSTI! Kapi za nos joj uništile život! DOKTORKA kaže da, nažalost, NIJE JEDINA!

Foto: Prinskrin

- Poželite mi sreću, skidam se sa kapi za nos posle tri godine. Pijem dve vrste lekova, stavljam dve vrste kapi za oporavak sluznica i mažem mast. Ko oko mene preživi, pričaće, jer ovo je teška narkomanija - napisala je jedna Beograđanka na svom Tviter nalogu.

 

 

Ispostaviće sa da ovu neobičnu zavisnost ima mnogo ljudi, a to potvrđuje i specijalista otorinolaringologije dr Vesna Kostić za Blic, koja kaže da zaista ima veliki broj pacijenta koji se javljaju upravo zbog zavisnosti od kapi za nos.

Ako se koriste dugo i nekontrolisano, što se najčešće dešava kod samolečenja, kapi za nos prave kontraefekat i javlja se zavisnost od istih (medikamentozni rinitis).

Posledice zavisnosti od kapi za nos

- Moguće je da se javi tahikardija (ubrzan rad srca) ili bradikardija (usporen rad srca), kao i povećanje ili sniženje telesne temperature, proširenje ili suženje očnih zenica. Šta će se od pomenutih simptoma javiti, zavisi od toga koji je deo autonomnog nervnog sistema više nadražen. Kada se ovi simptomi jave obavezno treba prekinuti sa korišćenjem kapi - upozorava dr Kostić.

- Istraživanja su pokazala da se čak devet odsto pacijenata javlja na pregled otorinolaringolozima ili alergolozima zbog ovog problema. Podjednako su pogođeni i muškarci i žene u svim uzrastima, ipak najčešće u dobu od 18 do 45 godina - navodi dr Kostić.

Naglašava da je ta zavisnost i psihička, te „zavisnici“ stalno sa sobom nose bočicu s kapima (svi imaju bar dve bočice) i hvata ih panika ako im nisu dostupne.

- Zavisnost je takođe i fizička u smislu da sluznica, da bi nos bio prohodan, mora stalno biti pod tretmanom kapi, a što se kapi više ukapavaju, njihova delotvornost kraće traje i manje je izražena - napominje sagovornica.

Doktorka ističe da se neretko javljaju pacijenti sa ovakvim problemom.

Od čega se sastoji sprej za nos

- Slana voda – ispira sluznicu
- Antihistaminici – smanjuju alergijsku reakciju
- Steroidi – smanjuju upalu i alergijsku reakciju
- Dekongestanti – smanjuju otok
- Antibiotici – leče upalu

- Moramo prvo da steknemo poverenje kod pacijenta kako bismo ga ubedili da je reč o klasičnoj zavisnosti. Sa našom šemom lečenja potrebno je nekih desetak dana za rešavanje problema. Naravno, kada nos nije sa kliničkom slikom medikamentoznog rinitisa, u mogućnosti smo da, ukoliko je potrebno, dalje dijagnostikujemo problem u nosu i pristupimo odgovarajućem, daljem lečenju - kaže ona.

Napominje i da ne treba da „trčimo“ kod lekara za svako zapušavanje nosa.

- Ako se radi o akutnim stanjima, uključićemo kapi, pa i iz ove grupe o kojoj smo govorili, ali moramo voditi računa o tome da ih koristimo u trajanju do sedam dana. Podrška su razni prirodni preparati za ispiranje nosa, fiziološki rastvori sa dodatkom eukaliptusa ili pantenola. Naravno, postoje kapi koje mogu da se koriste dugo, i do tri meseca u kontinuitetu, ali ostavimo to otorinolaringolozima - poručuje dr Kostić.

Kako prepoznati zavisnost

- Nos vam se ubrzo nakon korišćenja ponovo zapuši
- Koristite ga bez ikakvog vremenskog ograničenja
- Imate osećaj da, ma koliko da ga koristite, on ne deluje
- Plašite se da bez njega ne možete da dišete
- Bočica vam stoji pored kreveta u spavaćoj sobi

 

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading