Sve više MLADIH ima ovaj problem posle PRELEŽANE KORONE! Neurolog Ranko Raičević ozbiljno ZABRINUT!

Autor:

Vesti

15.05.2022

20:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neurolog Ranko Raičević je prokomentarisao i rezultate novije studije koja je pokazala da korona smanjuje mozak.

Sve više MLADIH ima ovaj problem posle PRELEŽANE KORONE! Neurolog Ranko Raičević ozbiljno ZABRINUT!

Foto: youtube.com/Novo jutro

Kada je počela epidemija koronavirusa, najpre se mislilo da napada samo pluća, ali ubrzo su lekari shvatili da je reč o sistemskoj bolesti koja utiče na sve organe.

Kako je pandemija odmicala, bilo je sve jasnije da korona ostavlja i neke posledice, a u poslednje vreme se dosta govori o neurološkim posledicama.

- Korona nas je obeležila u mnogo čemu, pa i u nekim novim saznanjima. Već na samom početku primetilo se da trećina pacijenata sa koronom ima neke neurološke smetnje, koje su se kretale od bezazlenih poput gubitka mirisa i ukusa, pa do encefalitisa, upala mozga, ali i do moždanih udara, teških oštećenja perifernog nervnog sistema, tako da neurološka zajednica je odmah bila suocena sa onim najtežim posledicama same kovid infekcije - rekao je neurolog prof. dr Ranko Raičević gostujući u Uranku na K1.

Doktor je istakao da će postkovid tek biti veliki problem, ali ne samo za neurologe već za celu zdravstvenu službu.

- Što se tiče postkovida, tu će biti veliki problem za ukupnu zdravstvenu službu jer mi imamo jedan značajan problem objektivnih smetnji, to je zamor, osećaj opšteg umora, to su opšti simptomi koji su najteži za dijagnostiku. Onda imamo pad kognitivnih funkcionisanja, ja imam kolege koji su i mlađi od mene, a prijavljuju neke zaboravnosti - rekao je on, pa dodao da se javlja dosta mladih, na šta verovatno utiče i način života.

- Mislim da je to i način života, da ne zaboravimo i zloupotrebu psihoaktivnih supstanci, izmenu dana za noć, način života gde oni većinu stvari obavljaju u noćnim satima, čak i rad, a dan im služi za odmor, što je izmena evoluciona. Mozak čoveka je namešten za sistem dan-noć i te izmene nikako nisu fiziološke. Tako da baš mladi sada imaju neke nespecificne smetnje, otežano funkcionisanje, otežano održavanje pažnje, česte omaglice, ono što kažu magla u mozgu, sve su to neke posledice možda i direktnog oštećujućeg dejstva samog kovida.

Neurolog je prokomentarisao i rezultate novije studije koja je pokazala da korona smanjuje mozak.

- Kolege iz Oksforda su stvarno utvrdile čak i pad u volumenu mozga, ovo su radili ozbiljni istraživači ozbiljnom metodologijom i treba da nas zabrine stvarno ako taj virus ima sve ove kapacitete za koje smo saznali, pa ako stvarno ima i kapacitete da može da utiče na neuronalnu rezervu, to bi bio veliki problem, ti ljudi će onda da budu mentalno osujećeni za funkcionisanje u dužem periodu života.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading