SUTRA FENOMEN IZNAD NEBA: "Krvavi Mesec" možemo videti golim okom, a evo šta prvo POTPUNO POMRAČENJE ove godine donosi sa sobom

Autor:

Vesti

15.05.2022

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo potpuno pomračenje Meseca ove godine očekuje nas ovog vikenda. Saznajte kako nastaje ovaj fenomen

SUTRA FENOMEN IZNAD NEBA: "Krvavi Mesec" možemo videti golim okom, a evo šta prvo POTPUNO POMRAČENJE ove godine donosi sa sobom

Foto: Photo by Pedro Figueras from Pexels

Do prvog potpunog pomračenja Meseca u 2022. godini doći će 16. maja, usled čega će se Zemljin satelit obojiti u crveno. Pomračenje meseca će se dogoditi u ponedeljak i moći će da se vidi od 04:28 do 05:10.

Dok Zemljina senka ovog vikenda bude prelazila preko Meseca, on će, okupan bronzanom svetlošću postati "krvav", stvarajući tako spektakl, koji ćemo moću da posmatramo na nebu iznad Srbije.

Republika

Foto: Tanjug/J. PAP

Mesec

Ovo je prvo od dva poptuna pomračenja Meseca ove godine. Sledeće će se dogoditi 8.novembra.

ŠTA JE POTPUNO POMRAČENJE MESECA?

Pomračenja nebeskih tela nastaju kada jedan objekat zakloni drugi. U slučaju potpunog pomračenja Meseca, Zemlja zauzima mesto između Sunca i Meseca. Možda biste očekivali da će to sprečiti Sunčevu svetlost da stigne do Meseca, i učiniti ga neprimetnim na noćnom nebu, ali to se zapravo neće dogoditi. Umesto toga, deo Sunčeve svetlosti prolazi kroz Zemljinu atmosferu i rasprušje se prema Mesecu, Nationalgeographic.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading