TADA SAM SHVATIO DA VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Jedna julska noć dramatično je promenila Momčilov život

Autor:

Vesti

13.05.2022

14:14

U julu 2021. godine kod doktora dospeva u lošem fizičkom stanju i oni ga odmah priključuju na dijalizu.

TADA SAM SHVATIO DA VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Jedna julska noć dramatično je promenila Momčilov život

Budi human

Momčilo Vukotić je živeo uobičajenim životom sve do svoje 26 godine. Na kontrolnom pregledu u januaru 2020. godine saopšteno mu je da boluje od hronične bubrežne insuficijencije i da je bolest već dostigla treći od pet stadijuma.

U julu 2021. godine kod doktora dospeva u lošem fizičkom stanju i oni ga odmah priključuju na dijalizu. Od tog trenutka počinje njegova borba, a bolnica postaje njegova svakodnevica. Od tada se grčevito bori za novi bubreg - i novi život.

Pre samo nešto od više od dve godine Momčilo je živeo baš onako kako žive i svi njegovi vršnjaci - putovao je, izlazio, radio, družio se... Ni u jednom trenutku nije posumnjao da se taj i takav život može promeniti iz korena. I to bez povoda i jasnog smisla.  

- Bolest je kada te nešto boli. Mene ništa nije bolelo, zato je sve i bilo teže shvatljivo - kaže ovaj mladić koga su loše vesti dočekale potpuno nespremnog.

Bol u potiljku i neočekivani obrt 

Budi human

Momčilo se sada grčevito bori za novi bubreg - i novi život

- U januaru 2020. osetio sam čudan bol u potiljku. Otišao sam kod lekara i oni su rekli da je u pitanju visok pritisak. Nikome nije jasno bilo otkud visok pritisak nekome ko ima 26-27 godina u to vreme. Izvadio sam krv i parametri vezani za bubreg su bili izmenjeni. Videli su da se tu nešto dešava i poslali me na ultrazvuk - nastavlja Momčilo i dodaje da je ultrazvuk pokazao da su bubrezi manji nego što bi trebalo da budu kod osobe tog uzrasta.

Niko sa sigurnošću nije mogao da kaže kako je došlo do toga da ja patim od hronične bubrežne insufijencije, genetske analize su zahtevale da se uradi biopsija, a budući da, kako nam priča ovaj mladić, je bubreg bio u lošem stanju, tako nešto bi ga dodatno povredilo. 

- Sigurno sam 15 godina živeo da nisam znao da se to dešava. Nikada nisam imao probeme koji bi ukazivali na tako nešto. Nisam osoba koja je gojazna, niti ima neke druge smetnje... Kada je dijagnoza postavljena ispostavilo se da je bolest već došla do trećeg stadijuma. I tada se sve u mom životu promenilo - priča za Juronjuz Momčilo Vukotić. 

A od tada je krenula i psihološka borba sa samim sobom i novim okolnostima.

"Ovo je tvoj novi život"

- Prvo osvešćivanje da sam ja zaista bolestan došlo je u julu 2021. godine. Tada sam osetio užasne bolove u stomaku. Tada su mi iznova uradili analize i shvatili da su vrednosti jako povišene, zadržali su me u bolnici i odmah hitno iz Sremske Mitrovice prebacili za Beograd u Klinički centar - prepričava on sudbonosnu noć svog života.  

Istu noć mu je ugrađena fistula i Momčilo se prvi put u životu susreće sa dijalizom.  

- U tom trenutku shvataš da sve što je do sada bilo neće više biti isto. Život se menja iz korena. Osuđen si na dijalizu, ne rade ti organi i stojiš na tom apratu. Iza vrata ti viri cev i pumpa krv u aparat. Sve to gledaš u nekom magnovenju, šoku - priča ovaj skromni mladić. 

Borba je nakon ove noći i zvanično počela, ali kako to obično biva jedno su planovi, a drugo surovost života. U istom trenutku dok se drama dešavala ovom mladiću, njegova majka se borila sa rakom i čekala operaciju karcinoma dojke. Ipak, ni tu nije bio kraj...  

- "Ovo je tvoj novi život", bile su reči doktora i tada zaista počinje moj novi život. Tri puta nedeljno odlazim na dijalize na po četiri sata. U prvim danima mi je bilo užasno, sada sam to prihvatio nekako kao neminovnost. Odmah su mi rekli da je transplatacija jedino rešenje. Trajni dolazak na dijalizu za mene nije u glavi bio opcija, jer dijaliza sa godinama loše utiče na organe, koliko i pomaže, toliko i odmaže - ističe on. 

Loša vest jedna za drugom

Budi human

Momčilo tri puta nedeljno sate provodi na dijalizi

Momčilo je uradio proces kompatibilizacije bubrega sa ocem i sa dedom. Nakon sreće da su i jedan i drugi odgovarajući donori, sledi niz loših vesti... 

"Deda se zarazio koronom, završio na respiratoru, a u decembru je od posledica te bolesti i preminuo.. Sa druge strane, sa ocem sam bio na dodatnim analizama na odeljenju za transplataciju. Na tom ispitivanju, tati su ustanovili da ima dijabetes tip 2 i da je to kontraindikacija za transplantaciju, tako da ni on neće moći da mi donira bubreg", tužne vesti samo su se nizala u Momčilovom životu.  

On je sada na čekanju donora, a ta lista svakog je dana sve veća i gotovo da se ne pomera na bolje. Momčila je teška situacija naterala da izlaz traži u drugim zemljama, a kao najbolje rešenje za sada pojavila se Belorusija i naizgled nedostižnih 80.000 evra. E tu smo mu ipak potrebni mi. 

- U konstantnim sam razgovorima sa tom klinikom. Oni su izneli cenu, dozvoljeno je da obavljaju operacije i državljanima drugih zemalja i sada samo mogu da čekam i molim da se taj novac skupi - skomno priča Momčilo koji kaže da je za njega taj momenat u kojem on moli za pomoć zapravo bio najteži.

Kako kaže, kada je odlučio da javno istupi i prijavi se u fondaciju Budi Human nije ni bio svestan da sve to postaje javno. 

- Prijavio sam se i zamolio prijatelje da to ne dele dok ja sam sam sa sobom ne složim stvari u glavi da se to dešava i da je to u redu. Da mi je to realna šansa. Ljudi su počeli da dele objavu, da šalju poruke podrše. Mnogi nisu znali da sam bolestan, jer nisam mnogo pričao o tome pa su bili zabrinuti. Prijatelji su se organizovali i počeli da skupljaju pomoć - objašnjava Momčilo prve trenutke akcije sakupljanja novca za operaciju koja će mu promeniti život.

Kako možemo pomoći Momčilu?

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1268 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1268 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001381732-51

Uplatom na devizni račun: 160600000138166752

IBAN: RS35160600000138166752

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Komentari (0)

Loading