UMRO JE DRUG TITO! Doživotni predsednik Jugoslavije preminuo na današnji dan pre 42 godine!

Autor:

Vesti

04.05.2022

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Josip Broz Tito preminuo je na današnji dan pre tačno 42 godine.

UMRO JE DRUG TITO! Doživotni predsednik Jugoslavije preminuo na današnji dan pre 42 godine!

Foto: www.profimedia.rs

Josip Broz Tito

Josip Broz Titodoživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije,  umro je 4. maja 1980. godine, u 15.05 časova, u Kliničkom centru u Ljubljani, tri dana pred svoj 88. rođendan.

Tito je primljen oko 3 meseca ranije u bolnicu, u januaru, zbog problema sa curkulacijom. Tada mu je i amputirana noga, što je odbijao sve dok je bio svestan. Mesec dana nakon od prijema u bolnicu, od faebruara, bio je u veštačkoj komi.

Foto: www.profimedia.rs

 

Tito je u januaru primljen u bolnicu zbog problema sa cirkulacijom, a pre smrti mu je amputirana noga, na šta nije hteo da pristane dok god je bio svestan. Već od sredine februara, bio je u veštačkoj komi.

Vest o Titovoj smrti Jugoslovenima je saopštio spiker Televizije Beograd Miodrag Zdravković:

- Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije - rekao je, a vest je odjeknula širom sveta.

Sve svetske agencije prenele su vest o Titovoj smrti, a u Alžiru je prekinuto zasedanje centralnog komiteta kako bi minutom ćutanja odali počast preminulom predsedniku Jugoslavije.

U Jugoslaviji je tada proglašena sedmodnevna žalost.

Njegovo telo dopremljeno je iz Ljubljane Plavim vozom. Dok je putovao, u Beograd su počele da pristižu brojne delegacije.

Sahranjen je 8. maja 1980. u Kući cveća, a sahrani su prisustvovali Margaret Tačer, Leonid Brežnjev, kraljica Elizabeta Druga, indijska premijerka Indira Gandi, predsednik Rumunije Nikolae Čaušesku, prvi predsednik Severne Koreje Kim Il Sung, Kenet Kaunda, predsednik Zambije i Sadam Husein, predsednik Iraka.

Sahrana Josipa Broza Tita je najgledaniji događaj emitovan na televiziji u 20. veku, odmah nakon sletanja Misije Apolo 11 na Mesec.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (2)

Loading
pedja

04.05.2022 12:36

ma dosta vise sa copavim

Vb

04.05.2022 12:58

Pustiti ga kao g...o niz Dunav! Zlotvor!