PLANIRATE ROŠTILJ U PRIRODI, ŠOKIRAĆE VAS KOLIKO ĆE VAS TO KOŠTATI?! Za dobar obrok ništa ispod 3.000 din!

Autor: Republika

Vesti

30.04.2022

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Detaljan spisak cena mesa za roštilj i pečenje po gradovima u Srbiji.

PLANIRATE ROŠTILJ U PRIRODI, ŠOKIRAĆE VAS KOLIKO ĆE VAS TO KOŠTATI?! Za dobar obrok ništa ispod 3.000 din!

Foto: Tanjug/AP

Veliki izbor mesa u marketima

Mnogi građani raduju se prvomajskom vikendu i uveliko planiraju gde će sutra otići u prirodu i sa porodicom i prijateljima provesti taj dan, a ono što se podrazumeva, jeste da će im za potpun piknik biti potreban i lep obrok zbog čega se mnogi odlučuju za roštilj

Međutim, možda će vas iznenaditi koliko će vam novca biti potrebno za jedan prosečan mesni obrok u prirodi, a evo kako stoje stvari s cenama u najvećem broju mesara širom Srbije.              

ŠABAC: Pred prvomajske praznike, u šabačkim mesarama povećana je tražnja za roštiljskim mesom, a građani u proseku nabavljaju po dva, tri kilograma mesa, mada ima i onih koji kupuju veće količine.

Cena ćevapa kreće se od 800 - 850 dinara po kilogramu, rolovani ćevapi su 820, pljeskavice 800 dinara, gurmanska pljeskvica je 820 dinara, roštiljska dimljena kobasica 660 dinara, koliko košta i svinski vrat bez koske, svinjsko meso bez koske je 690 dinara, krmenadla je 670, ražnjići 690, a rebra su 590 dinara. Što se pilećeg mesa tiče, batak bez koske je 575 dinara, dok je file 695 dinara.

Cena jagnjećeg mesa različita je od mesare do mesare i kreće se od 820 do 900 dinara po kilogramu.

MAJDANPEK: U prodavnicama u majdanpečkoj opštini neoblikovano roštiljsko meso prodaje se po ceni od 280 dinara za pakovanje od pola kilograma do 490 za kilogram, dok ćevapi spremni za roštilj koštaju 570 dinara po kilogramu. Kilogram sveže prasetine je 650 dinara, a ispečene 1.300 dinara, dok kilogram jagnjetine košta 900 dinara.

ZAJEČAR: Ako neko želi da kupi prase ili jagnje, u selu ili od odgajivača, cena po kilogramu žive mere kreće se od 300 do 350 za prasetinu, i od 350 do 400 dinara za kilogram jagnjetine.

Cena prasetine u kasapnicama kreće se od 599 do 700 dinara, i može se kupiti najmanje četvrtina, polovina ili celo prase. Što se jagnjetine tiče, ona je nešto skuplja. Takođe moguće je kupiti četvrtinu, polovinu ili celo jagnje, a kilogram košta od 850 do čak 919 dinara za kilogram. Cena roštiljskog mesa u svim kasapnicama je 450 dinara za kilogram.

Republika

Foto: Photo by José Ignacio Pompé on Unsplash

Mnogi će sutra jesti pečeno meso 

UŽICE: Mešano roštiljsko meso može se pazariti po ceni od oko 800 dinara po kilogramu, dok ćevapi koštaju od 690 do 720 na većini prodajnih mesta. Cena roštiljske kobasice je oko 650 dinara. Cena kilograma pilećih bataka je oko 750 dinara, dimljeni bataci su 800, a marinirano belo pileće meso košta oko 800 dinara.

Cena prasećeg pečenja kreće se od 1.600 do 1.700 dinara, dok jagnjeće skoro svuda košta oko 2.000 dinara.

VRANJE: Kilogram sveže prasetine u hiper marketima prodaje se po ceni od 430 do 460 dinara za kilogram. U privatnim mesarama cena ide i do 500 dinara za kilogram prasećeg mesa. Jagnjeće meso, koje predstavlja određenu prvomajsku ekskluzivu, može se nabaviti po ceni od 600 do 750 dinara za kilogram, u zavisnosti od veličine i kilaže. Neoblikovano roštilj meso u svežem stanju košta 500 dinara, a oblikovani ćevapi, uštipci i pljeskavice od 540 do 598 dinara za kilogram.

SUBOTICA: U jednoj subotičkoj mesari kažu da je pred prvomajske praznike porasla prodaja roštiljskog mesa. Za kilogram gotovih ćevapa, pljeskavica i ražnjića potrebno je izdvojiti 770 dinara, za roštiljsku kobasicu 690 dinara, dok kilogram sveže slanine košta 455 dinara.

- Najviže se traži sveža slanina i to je najbolje za roštilj. Zatim ćevapi, pljeskavice i ražnjići. Koliko god da napravim, sve prodam - kaže subotički mesar.

Kako prenosi Blic, kada su u pitanju prasetina i jagnjetina, to već slabije ide.

- Kilogram prasetine košta 695 dinara, a jagnjetine 990 dinara i kad kupite četvrtinu, znači oko tri ili tri i po kile, to je već oko 3.500 dinara. Samo to, a kad se ispeče, pola nestane. Ako se skupe tri-četiri porodice, onda je jagnje na ražnju ili prase na ražnju atraktivno, ali na jednu ili dve porodice nije - dodaje mesar.

On kaže da je za Suboticu mnogo više uobičajeno da se uz roštilj, za prvomajske praznike kuva kotlić, pa nije retkost da na trpezi budu goveđi gulaš, ovčiji paprikaš, svinjski papci ili škembići.

NIŠ: Cene roštilj mesa u niškim mesarama kreću se od 449 do 680 dinara za kilogram. Najjfetinije je neoblikovano roštilj meso koje se može kupiti i za 449 dinara, ali u pojedinim prodavnicama mesa dostiže cenu od 650 dinara. Ćevapi i pljeskavice se prodaju od 549 do 680 dinara. Prasetina je najjeftinija u velikim prodajnim lancima, koji je prodaju uglavnom po ceni od 499 dinara po kilogramu. U niškim manjim mesarama kilogram prasetine je od 530 do 599 dinara. Jagnjetina se ne može kupiti ni u jednoj mesari u Nišu.

Republika

Foto: pixabay.com

Ćevapi na roštilju 

JAGODINA: Kilogram ćevapa košta oko 600, a junećih oko 900 dinara. Kada govorimo o oblikovanom mesu za roštilj, cena pljeskavice varira od 550 do 900 dinara po kilogramu. Roštiljska kobasica je 600, a svinjski ražnjići su oko 700 dinra. Za rolovane ražnjiće treba izdvojiti 900 dinara, dok bela vešalica košta oko 700. Pileća krilca koštaju oko 400, a crevca 1.000 dinara. Belo meso, batak i džigerica imaju istu cenu i ona iznosi 700 dinara.

Što se pečenja tiče, cene varijaju. Prasetina ce može naći za 1.500, pa do 1.700 din. Jagnjeće pečenje kreće se od 2.000 do 2.300 dinara.

NOVI PAZAR: Kako 1. maj pada u vreme Ramazana, interesovanje Novopazaraca, većinom muslimana, za izletima i roštiljanjem je manja nego prethodnih godina. Ipak, ima onih koji ovih dana obilaze mesare i trgovinske lance kupujući i raspitujući se za cene mesa koje je, uglavnom, ovih dana na akciji. Kilogram, čuvenih novopazarskih, telećih, ćevapa je oko 700 dinara, toliko su i pljeskavice. Cene kobasica, u zavisnosti od kvaliteta mesa, kreću se od 200 do 800 dinara. Kada je reč o svinjskom mesu, ćevapi su 500 dinara i skuplji, kobasice od 300 do 750 dinara. Kilogram svinjskog buta, pogodnog za šnicle, je oko 700 dinara.

KRAGUJEVAC: Cene roštiljskih ćevapa variraju od 400 do 689 dinara za kilogram. Pleskavice su uglavnom iste cene kao i ćevapi. Krmenadle za roštilj koštaju od 519 do 600 dinara po kilogramu, a bez kostiju oko 800 dinara. Gotovo svuda je i ista i cena svinjskog buta koji se u kragujevačkim kasapnicama prodaje od 550 do 555 dinara za kilo. Cena svinjskih plećki se kreće u rasponu od 610 do 675 dinara a svinjskog vrata od 540 do 625 dinara za kilogram.

Kilogram već pečene svinjske plećke staje 949, kolenice 549, a butkice 590 dinara. U kragujevačkim mesarama svinjski i pileći ražnjići, živi ili spremljeni su 940 dinara kilogram.

Cena pilećeg belog mesa za roštilj se ovih dana u Kragujevcu kreće u rasponu od 479 do 660 dinara po kilogramu, a roštiljska krilca su svuda oko 265 dinara. Već pečeno, celo pile košta 599, kilogram pečenih bataka 659 a krilaca 559 dinara.

Republika

Foto: Printskrin

Ništa bez tradicionalnog roštiljanja

NOVI SAD: Uoči prvomajskih praznika, promet u novosadskim mesarama je nešto veći u odnosu na uobičajene dane, i uprkos poskupljenjima mesa. 

Najtraženiji artikal je, očekivano, roštilj meso, koje po kilogramu košta oko 790 dinara, oblikovano ili neoblikovano. Međutim, pre svega mesec i po dana, ćevape i pljeskavice mogli ste kupiti za nešto manje od 700 dinara, što je razilka od gotovo 100 dinara. Roštilj kobasice mogu se naći po ceni oko 690 dinara.

Cena jagnjetine ostala je ista kao i pre mesec i po dana, i kreće se oko 1.000 dinara po kilogramu. Poredeći sa cenom koja je zabeležena sredinom marta, prasetina je skuplja za oko 170 dinara, odnosno, sa 530, skočila je na čak 700 dinara za kilogram, prenosi Blic.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoran

30.04.2022 08:14

Sta ima tu da te šokira jednom godišnje se roštilja jedite pasulj mesto roštilja i nema troška