OVO JE ZNAK DA DETE MORA KOD LEKARA: Žuta koža i beonjače - glavni simptomi novog virusa

Autor:

Vesti

29.04.2022

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misteriozni hepatitis, koji nije ni nalik dosadašnjim, stigao u naš komšiluk.

OVO JE ZNAK DA DETE MORA KOD LEKARA: Žuta koža i beonjače - glavni simptomi novog virusa

Foto: Profimedia

Pedijatar Saša Milićević ocenio je da zabrinjava to što se akutni hepatitis nepoznatog porekla, koji se širi među decom u Evropi i SAD, javlja kod tolikog broja dece i ukazuje na to da, ako se primeti žutilo beonjača i kože kod deteta, treba ga odmah odvesti pedijatru.

Dr Milićević je pojasnio da je hepatitis zapravo zapaljenje tkiva jetre, odnosno upalni proces koji može da bude izazvan različitim uzročnicima. On je naveo da je postojao i do sada, međutim, kako ističe, zabrinjava to što se javlja kod toliko dece i što nijedan od pacijenata nije imao hepatitis A, B, C, D niti E, što su poznate vrste hepatitisa.

Kod svih malih pacijenata, međutim, identifikovan je adenovirus.

- Adenovirus obično izaziva lagane infekcije i čudno je da sada napada jetru. Adenovirus je jedan od uzročnika takozvanih stomačnih virusa. Uglavnom izaziva proliv, kijavicu, nekada povišenu temperaturu. Liči na klasičnu virusnu infekciju ili prehladu. Sada se očigledno ustremio na tkivo jetre i to je ono što zbunjuje i postavlja se pitanje zbog čega - navodi dr Milićević.

Ta bolest registrovana je i u Rumuniji, a dr Milićević kaže da to znači da nam se približava i da postoji mogućnost da zbog prazničnih putovanja stigne i u našu zemlju.

- Adenovirus se prenosi direktnim kontaktom, kapljično i prljavim rukama. Dosta je zarazan i lako se prenosi, teško ga je kontrolisati među decom. Ako virus napadne jetru, simptomi su žutilo beonjača, nekada i kože, stolica može biti bela, a urin tamne boje, kao pivo. Deca često imaju povišenu temperaturu, malaksala su, imaju slabiji apetit - ispričao je gostujući na K1.

Dodaje da je potrebno uraditi transaminaze jetre da bi se ustanovilo o čemu je reč.

Ipak, objašnjava doktor, roditelji ne bi trebalo da strahuju.

- Za sada kod nas te bolesti nema. Takođe, hepatitis nije bolest koja se, nedajbože, završava fatalno ili transplantacijom jetre, u najvećem broju slučajeva on prolazi nakon lečenja. Ako se desi da je virus izazvao teška oštećenja jetre ili ako dete ne reaguje na terapiju i poremeti se funkcija jetre, onda je transplantacija jedini izbor, ali to je veoma retko - zaključio je dr Milićević.

Znaci upozorenja

1. Žutilo beonjača
2. Žutilo kože
3. Bela stolica
4. Urin tamne boje, kao pivo

Borba i sa varičelama

Dr Milićević dodao je i da se pedijatri u Srbiji trenutno bore s varičelama i, u tom smislu, navodi da dece obolele od ovčjih boginja ima dosta, ali da nije reč o epidemiji. Kako kaže, to je klasična virusna bolest koja se ispoljava na koži.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading