SEĆANJE NA HEROJA SA KOŠARA: Godišnjica pogibije Tibora Cerne

Autor:

Vesti

27.04.2022

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan 1999. godine u borbi na Košarama na Kosovu i Metohiji poginuo je Tibor Cerna, vojnik Vojske SR Jugoslavije i komandir streljačkog odeljenja 125. motorizovane brigade.

SEĆANJE NA HEROJA SA KOŠARA: Godišnjica pogibije Tibora Cerne

Foto: Privatna arhiva

Tibor Cerna

Tibor Cerna nije imao ni punih 20 godina kada je u junu 1998. godine otišao da brani domovinu. Ni kilažu za vojsku nije imao. Da bi obukao zelenu uniformu, na pregledu su mu na njegovih 55, dodali još dva kilograma. Ovo je priča o heroju koji je, braneći svoju otadžbinu, život dao na karauli Košare. Tibor će ostati simbol svih hrabrih dečaka, koji su svoja imena upisali u večnu knjigu junaštva.

Tokom bitke svojevoljno je ustao iz zaklona s namerom da otkrije položaj neprijateljskog snajperiste iz Legije stranaca, koji je danima odnosio živote mnogih njegovih saboraca.

Ubrzo pošto je izašao na otvoren prostor, primio je metak u grudi.

Iako teško ranjen, na zaprepašćenje svih, uspeo je da se održi na nogama i da izgovori: "Za ovu zemlju vredi poginuti!".

Nakon toga usledio je sledeći hitac, koji ga je pogodio u vrat.

Zahvaljujući njegovoj žrtvi snajperista Vojske SR Jugoslavije je otkrio položaj neprijateljskog snajperiste, te ga je eliminisao.

Republika

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Otkrivanje spomenika

Tibor Cerna je rođen 8. novembra 1978. godine u Beogradu, a poginuo je na Košarama na Kosovu i Metohiji 27. aprila 1999. godine.

Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2017. godine u Debeljači kod Kovačice otkrio spomenik Tiboru Cerni, preneli su mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (1)

Loading
Zabrinuti

28.04.2022 08:05

Neka je Slava i vecno HVALA tebi, i svakome ko je dao zivot, bio ranjen, ucesniku za slobodu ostalih