DANAS SLAVIMO SVETOG EVTIHIJA CARIGRADSKOG! Pomolite mu se ako ste pred važnom ŽIVOTNOM ODLUKOM, on će vam pomoći da doneste PRAVU!

Autor:

Vesti

19.04.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan svetog Evtihija Carigradskog.

DANAS SLAVIMO SVETOG EVTIHIJA CARIGRADSKOG! Pomolite mu se ako ste pred važnom ŽIVOTNOM ODLUKOM, on će vam pomoći da doneste PRAVU!

Foto: printscreen/spc.rs

Sveti Evtahije Carigradski

Kada je bio mali, sa svojim drugovima igrao se tako što su pisali svoja imena na steni, a ispod zanimanje kojim bi se bavili u životu. Kada je stigao red na njega, on je jednom prilikom, pored svog imena, napisao partijarh Evtihije.

U tridesetoj godini je postao iguman jednog manastira amasijskog. Kada je napunio 40 godina, mitropolit Amasijski ga je poslao na peti vaseljenski sabor, a on se tamo pokazao u najboljem svetlu, i car Justinijan je tražio savete od njega.

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

 

Svi su ga zavoleli zbog dobrote i dela koja je činio, pa su ga postavili za patrijarha.

Veruje se da ljudi koju su danas pred nekom važnom odlukom svakako treba da odu u crkvu i pomole se ovom svecu koji će im pomoći da donesu pravu odluku, uz molitvu.

Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Evtihije, moli Hrista Boga da spase duše naše. -

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading