UDAR GROMA! SRPSKI SOKOLOVI SPRŽILI APAČE: Kako je grupa heroja uništila NATO helikoptere!

Autor:

Vesti

09.04.2022

18:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Improvizovani helidrom na tromeđi Srbije, Albanije i Makedonije razoren briljantnom akcijom srpskih vojnika.

UDAR GROMA! SRPSKI SOKOLOVI SPRŽILI APAČE: Kako je grupa heroja uništila NATO helikoptere!

Foto: Tanjug/AP

Najmanje 17 aviona i sedam američkih helikoptera ah-64 apač oborila je srpska avijacija u odbrani zemlje od NATO 1999. U tajnim akcijama naših heroja, od kojih je jedna bila na tromeđi Srbije, Albanije i Makedonije, sprečen je prodor NATO na Kosmet i ometanje kopnenih operacija srpske vojske, koja je branila granice zemlje od ulaska OVK.

Naime, NATO je prebacivanjem jurišnih helikoptera apača u Albaniju pripremao prodor u unutrašnjost Kosova i pomaganje Šiptarima. Da bi zaštitila granice tadašnje Jugoslavije i odbranila otadžbinu, grupa heroja iz 72. specijalne brigade "Sokolovi" Vojske Jugoslavije pod komandom potpukovnika Srbobrana Radića sprovela je tajnu akciju "Udar groma". U njoj je, kako Radić potvrđuje za Srpski telegraf, uništeno više NATO letelica.

LEKCIJA AMERIMA

- Među njima je jedan apač (ah-64 apache) i veliki transportni helikopter činuk (ch-47 chinook). Prodor na Kosmet planiran je s improvizovanog helidroma na tromeđi Srbije, Albanije i Makedonije, a obezbeđivali su ga makedonski vojnici. Inače, odatle je Šiptarima na Kosovu pružana podrška. Nismo imali izbora, morali smo da zaštitimo našu zemlju. U akciji su učestvovali samo ljudi koji su odlučili da žrtvuju sebe i svoj život za odbranu otadžbine - priča Radić za naš list.

NATO nije mogao da zamisli da će im mala zemlja poput Srbije očitati lekciju iz ratne taktike i odbrane otadžbine. Kako kaže Radić, vojska je bila složna i nepokolebljiva, nije bilo prebrojavanja po nacionalnoj osnovi. Za Srbiju su se tada borili i jedan musliman i dva Goranca.

- Avioni su gađani sa zemlje lako prenosivim protivoklopnim sredstvima. Uništili smo i tri transportna helikoptera kojima su prevoženi Šiptari. Akcija je sprovedena u cilju odbrane Srbije, dostojanstva i časti našeg naroda. Na malom prostoru napravili smo veliki rezultat - zaključuje Radić.

AVIONI NA METI

Cilj je bio i da unište helikoptere da bi omogućili našoj vojsci da nesmetano obavlja operacije na KiM.

- Njihovi apači su konstantno napadali naše položaje iz vazduha, a ujedno su i Albancima dojavljivali položaje naših trupa - priseća se hrabri potpukovnik.

Još jedno poniženje od srpske avijacije NATO je doživeo 13. aprila, kada su četiri naša aviona oborila jedan apač. Sledeći poraz bio je na tuzlanskom aerodromu 18. aprila 1999.

S obzirom na to da se na ovom aerodromu stacionirao veliki broj neprijateljskih letelica, za šta su naši obaveštajci saznali, počelo je planiranje napada. Na aerodromu se, prema rečima političkog analitičara Zvonimira Trajkovića, nalazilo 12 borbenih aviona koje je naša PVO oštetila, osam lovaca-bombardera i četiri spasilačka helikoptera.

Cela akcija je zbog više naleta trajala oko 15 minuta i tada je u povratku ka Ponikvama raketom sa zemlje oboren jedan srpski avion u kome je poginuo potpukovnik naše vojske iz Kragujevca. Ostalih osam aviona se vratilo do aerodroma Ponikve. Pri ovom herojskom podvigu uništeno je 17 aviona i tri spasilačka helikoptera. Drugi izvori navode da je uništen 21 avion i tri helikoptera, te da su u lančanim eksplozijama uništena i dva transportna aviona, kao i značajan deo tehnike.

Diverzija u Albaniji bez ijednog ranjenog

Diverzantska grupa koju su činili dobrovoljci iz 63. padobranske i 72. specijalne brigade Vojske Jugoslavije je 13. aprila 1999. ušla 12 kilometara u teritoriju Albanije i u selu Krume razbila jake snage terorističkog OVK, regularne albanske vojske i britanskih specijalaca iz SAS, koji su obučavali Šiptare. I vratila se iz akcije bez ijednog ranjenog ili poginulog vojnika.

Ovo je u ekskluzivnoj ispovesti otkrio Predrag Mitrović, učesnik akcije i u vreme agresije NATO obaveštajac pri Prištinskom korpusu, pod komandom generala Vladimira Lazarevića, od kog je dobio odobrenje da ispriča detalje.

- Diverzantska grupa je imala zadatak da preko karaule Liken, Našice preko Paštrika i vrha Paštrika, od 1.986 metara nadmorske visine, u uslovima koji su bili neverovatni, s metar i 70 centimetara snega, uđe na teritoriju Albanije celih 12 kilometara i izvrši diverziju na snage koje su bile koncentrisane u selu Krume - svedoči Mitrović.

Napominje da je diverzija urađena najprofesionalnije moguće i ističe viteštvo i hrabrost mladih specijalaca koji su se dobrovoljno prijavili da krenu u misiju koja je mogla da bude smrtonosna.

- Iz besa i nemoći sutradan su besomučno bombardovali aerodrom Slatina u Prištini, koji je razoren raketama tomahavk - podseća Mitrović.

Rušili apače i kod Tirane?

Jedna od priča koja se danas više smatra legendom jeste napad naših pilota na aerodrom u Tirani. Na tom aerodromu je, navodno, bila stacionirana eskadrila od 12 apača helikoptera, kao vazdušna podrška za Atlantsku brigadu, koju je činilo 6.000 Šiptara dobrovoljaca. Trebalo je da s ostalim grupama OVK izvrše kopneni napad. Da bi olakšali srpskim borcima odbranu na granicama Kosmeta, naši piloti su u više navrata izvodili borbena dejstva na tom prostoru. Prvi od tih napada dogodio se 13. aprila, kada je oboren jedan apač, a Atlantskoj brigadi naneti ozbiljni gubici.

Bombardovanje Užica osveta NATO

NATO avijacija je tri dana uzastopno gađala Užice i aerodrom Ponikve, na koji je sručila preko 80 projektila, kao osvetu za Tuzlu. Pri ovom masovnom bombardovanju NATO agresora pogođena je i glavna pošta u centru grada. I pored toga, vitalne instalacije aerodroma nisu ozbiljnije oštećene, pa je on bio u funkciji sve do kraja NATO agresije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Budibogsnama

09.04.2022 19:12

Ajde ne lažite. Kako vas nije sramota?

Odgovori 1 17
Cardak

11.04.2022 10:29

@Budibogsnama - NEK BUDE BOG STOBOM DOK TE MUNJA NE SPALI MRZIOCE SRPSTVA STOKO ALBANSKA!

Nebeski narod

10.04.2022 16:05

Još uvek plasirate bajke.

Neznalica

11.04.2022 16:08

Vreme će pokazati istinu, a i učesnici.