"SRBI ZA SRBE" POSTAVILI DOMAĆI ZADATAK: Akcija koja pomera granice, otvorena dobrotvorna fabrika u Gračanici

Autor:

Vesti

09.04.2022

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ekonomskom imanju manastira Gračanice je u četvrtak oko 60 članova, donatora i prijatelja Humanitarne organizacije Srbi za Srbe prisustvovalo otvaranju fabrike za preradu voća i proizvodnju domaćih sokova.

"SRBI ZA SRBE" POSTAVILI DOMAĆI ZADATAK: Akcija koja pomera granice, otvorena dobrotvorna fabrika u Gračanici

Foto: SZS

Sredstva za realizaciju ovog projekta vrednog 67.000 evra prikupljana su u sklopu donatorske večere u Beogradu 2021. godine i nekoliko drugih događaja koji su namenjeni za ovaj projekat.

Republika

Foto: SZS

 

Polovinu sredstava donirala je organizacija "Srbi za Srbe", a drugu polovinu organizacija "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujona. Čin osvećenja obavio je Vladika raško-prizrenski Teodosije, koji je blagoslovio dolazak velikog broja ljudi u Gračanicu i izrazio veliku blagodarnost organizaciji "Srbu za Srbe" i svim donatorima na uspešnom sprovođenju projekta.

Republika

Foto: SZS

 

- Ujedno, Vladika je izrazio molbu da nastavimo sa podrškom u izgradnji ovog velikog ekonomskog imanja kako bi trajno obezbedili podršku za više desetina porodica koje će biti zaposlene na ovom imanju. Posetili smo i manastir Gračanicu, a nakon toga bili ugošćeni i na ručku zahvalnosti od strane naših saradnika iz organizacije Majka devet Jugovića - poručili su iz organizacije "Srbi za Srbe".

Republika

Foto: SZS

 

Pogon za proizvodnju sokova je smešten na poljoprivrednom dobru Eparhije raško-prizrenske, objekat površine 90 kvadrata je podeljen na tri dela - prostor za proizvodnju, rashladna komora i magacin. Biće korišćeno voće sa poljoprivrednih dobra manastira Gračanica i drugrih manastira Eparhije raško-prizrenske gde su veće ili manje parcele na kojima se uzgaja voće. Reč je o raznovrsnom voću koje, nažalost, propada usled nedostatka mogućnosti da se adekvatno skladišti i prerađuje.

Deo proizvoda bi bio korišćen za potrebe Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu, kao i za druge manastire na teritoriji Eparihije raško-prizrenske, ali i za prodaju koja bi omogućila pokrivanje tekućih troškova čitavog proizvodnog sistema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading