POČINJE DA RADI CENTAR ZA LEČENJE STERILITETA! Dr Vujović objasnila kada parovi treba da potraže pomoć i šta je važno za USPEH

Autor:

Vesti

01.04.2022

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle odluke države da starosna granica za ulazak u postupak vantelesne oplodnje bude podignuta na 45 godina, Srbija dobija i jedinstven Centar za lečenje steriliteta. Zadatak ovog centra je da ispita uzrok i pomogne u lečenju parova koji imaju problema sa začećem.

POČINJE DA RADI CENTAR ZA LEČENJE STERILITETA! Dr Vujović objasnila kada parovi treba da potraže pomoć i šta je važno za USPEH

Foto: ST/N. MANDIĆ

U novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, na desetom spratu, počinje da radi Nacionalni centar za infertilitet i endokrinologiju pola. Za to da nas bude sve više boriće se tim od 17 lekara i 23 medicinske sestre, na čelu sa načelnicom centra, profesorkom Svetlanom Vujović.

Profesorka Vujović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da mnogi parovi koji idu na vantelesnu oplodnju nisu sasvim dobro pripremljeni za to, jer su, ističe, znanja u toj oblasti veoma promenjiva i brza na svetskom nivou.

- Mi ih pratimo i želimo to da prenesemo u Srbiju - kaže dr Vujović.

Republika

Foto: pixabay.com

Par

Ističe da se u ovaj centar mogu javiti svi koji imaju problem sa začećem.

- Pitanje granica je definisano nekim referentnim studijama i svaki centar bi voleo da im dolaze mlade žene od 20 godina i da bude uspeh 100 odsto. Za mene je izazov – kako napraviti promenu sa onima koje imaju 45 godina, 50 godina. A o čemu se radi? Radi se o dobroj pripremi hormonskog stanja tela te žene i pre svega mesta oko jajnika, u sluzokoži materice. I ako se to pripremi, ako se žena dobro ispita pre svega, a onda pripremi – tada dolazi do spontanih trudnoća. Ako ne, ta žena je spremna za vanatelesnu trudnoću koja će uspeti - rekla je dr Vujović.

Republika

Foto: Printskrin: K1, Pixabay

Dr Vujović

Troškovi su, napominje, neuporedivo manji u odnosu na vantelesnu oplodnju, a pokriće ih Republički fond za zdravstveno osiguranje.

- Dolazi par, muškarac i žena. Mi smo to tako osmislili da oni gube što manje vremena, da se tu radi sve – razgovara, vadi se krv, rade ultrazvučni pregledi, tu je ginekolog, urolog, da zaokružimo celu priču i dođemo do odgovora zašto neko nema bebu i da pripremimo ako treba dalje za sve ono što će raditi kolege ginekolozi besprekorno - ističe dr Vujović.

Republika

Foto: RINA

Bebe

Napominje da parovi treba da se obrate Centru ukoliko posle šest meseci pokušavanja nije došlo do trudnoće.

- Ranije je bilo godinu dana, međutim, stil života sada nalaže da to bude šest meseci - kaže Vujović.

Naglašava i preventivnu ulogu Centra jer, prema njenim rečima, ono što stvara problem za trudnoću doći će kao bolest kasnije u životu.

- Ako to otkrijemo na vreme onda neće biti kardiovaskularnih bolesti, neće biti osteoporoze, psihijatrijskih poremećaja, impotencije - rekla je Vujović.

Republika

Foto: Ilustracija: Profimedia

Parođaj

Dodaje da veliki problem često prave hormoni i da je neophodno da u Srbiji ima više endokrinologa, tj. da se oni dodatno obučavaju.

Napominje da je tim koji će raditi u centru obučavan godinama unazad, da je reč o vrsnom kadru koji će razrešiti mnoge probleme za budućnost.

Ne postoji precizna statistika, ali pretpostavlja se da problem sa sterilitetom ima više od 250.000 parova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading