HUMANI GEST MISIJE HALIJARD: Pametna tabla uručena đacima u selu Karan

Autor:

Vesti

31.03.2022

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Fondacije "Misija Halijard " Džon Kapelo posetio je Osnovnu školu "Miodrag Milovanović Lune" u selu Karan, mestu koje se nalazi petnaest kilometara od Grada Užica i opština Požege i Kosjerića koji pripadaju regiji zapadne Srbije.

HUMANI GEST MISIJE HALIJARD: Pametna tabla uručena đacima u selu Karan

Foto: Privatna arhiva

Školstvo u ovom kraju ima 180 godina dugu tradiciju, a u centru sela nalazi se Bela crkva koja datira iz XIV veka i za koju se vezuju počeci pismenosti. 

Mesto je poznato po uzgajanju najkvalitetnije maline na svetu, bogatoj istoriji i negovanju kulturnog nsleđa.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

 

Predstavnici fondacija su ovom prilikom donirali školi pametnu tablu. Kapelo je bio gost na otvorenom času. U razgovoru sa učenicima na temu srpsko-američkih odnosa, života i kulture. 

Đaci su pokazali veliko interesovanje u neformalnoj debati u razlikama kulture, istorije, geografije i obrazovanja. 

Donacija koja je uručena školi je plod saradnje dve fondacije "Misija Halijard" i američke Fondacije "Lajf lajn iz Čikaga" kojom upravljaju američki građani srpskog porekla.   

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

 

Kapelo je dobitnih ordena Karađorđeve zvezde prvog reda, a odlikovan je za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države Srbije i njenih građana. Inače, ovu medalju dobila su samo dva amerikanca, general Peršing i Kapelo. 

Fondacija Misija Halijard učestvuje u humanitarnim akcijama, naročito u pomoći školama i dečjim ustanovama, kao i drugim projektima od društvenog značaja. 

Pored posete selu Karan predstavnici fondacije posetili su u mestu Gorobilje nedaleko od Požege porodicu Tomić čiji je predak Miodrag spasao sedmoricu američkih vazduhoplovaca tokom Drugog svetskog rata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading